.

Danas u BiH oblačno s jakim udarima vjetra, snijeg usporava promet u višim predjelima

13 Veljača 2019

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu jutros je u Bosni bilo oblačno vrijeme. Ponegdje u središnjim područjima sa susnježicom i snijegom. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica -13 stupnjeva, Ivan Sedlo -5, Jajce -4, Bugojno -3, Banja Luka, Brčko, Livno, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla -2, Bijeljina -1, Gradačac i Zenica 0, Drvar, Prijedor, Srebrenica i Zvornik 1, Bihać, Grude i Trebinje 2, Široki Brijeg 3, Mostar i Stolac 4, Neum 6 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 957 milibara, za 15 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u centralnim područjima i sa slabim snijegom. U Hercegovini uglavnom sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar u većem dijelu Bosne umjeren sjevernog smjera. Jak vjetar u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6, na jugu zemlje do 10 stupnjeva.

Žuto pozorenje na jak vjetar

Povremeno su mogući jaki udari vjetra sjevernog smjera do 40 km/h, u južnim krajevima i do 70km/h.

BIHAMK: Stanje na cestama

Kolovoz je jutros mjestimično vlažan, a ugaženog snijega ima na putnim pravcima: Livno-Kupres, Livno-Mrkonjić-Grad, Tomislavgrad-Šujica, Livno-Drvar, Vlasenica-Han Pijesak i Mokro-Rogatica. Na dionicama u jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose. Na jake udare vjetra skrećemo pažnju i na ostalim dionicama, posebno na jugu zemlje. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na putevima preko planinskih prevoja učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz.

Apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog minerskih radova danas od 11 do 15 sati mogu se očekivati kraće obustave prometa (do 15 minuta) na magistralnom putu M-1.8 Šićki Brod-Srebrenik, kod mjesta Potpeć (Orlova Klisura).

Zbog rekonstrukcije mosta, za teretna vozila preko 7,5 tona ukupne mase na snazi je obustavaprometa na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno. Za vrijeme ove obustave alternativni pravac je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na GP Brčko-Gunja zbog nestabilnosti mosta obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen promet za sve kategorije vozila na GP Bosanski Novi-Dvor.

Na ostalim graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa