.

Upozorenje stručnjaka: Nargila je opasna po život

13 Veljača 2019

Na sve veću ovisnost mladih koji puše nargilu, dramatično je upozoreno i u izvješću Zavoda za bolesti i ovisnosti Kantona Sarajevo.

Kako navode, mladi sve više upotrebljavaju nargilu, posebno u kombinaciji s alkoholom i drugim psihoaktivnim supstancama.

Psihička ovisnost

- Izuzetan je porast upotrebe nargile, što je vrlo zabrinjavajuće. Zbog toga je neophodno pokrenuti program primarne prevencije – navode iz Zavoda.

Kako je za „Avaz“ kazala direktorica ove ustanove Nermana Mehić-Basara, taj problem potrebno je što prije riješiti:.

- Posljednjih godina bilo je maloljetnika koji su bili u stanjima intoksikacije zbog prekomjerne upotrebe nargile. Bili su dovezeni kolima Hitne pomoći. Nakon što su pregledani, pušteni su kući, i to najčešće u pratnji roditelja. Ona ističe da je ovisnost o nargili izuzetno rijetka bolest, jer se skoro uvijek javlja s drugim ovisnostima. Duža upotreba, naravno, dovodi do psihičke ovisnosti.

Štetne posljedice

Zbog ovog problema posljednjih su godina brojni maloljetnici, ali i stariji, završavali u centrima za mentalno zdravlje i na Odjelu dječje psihijatrije u Kliničkom centru u Sarajevu. Kako bi se ovome stalo u kraj, iz Zavoda predlažu donošenje zakona o upotrebi nargile.

- Potrebno je hitno zabraniti upotrebu nargile maloljetnicima i tako bar djelomično prevenirati štetne posljedice po zdravlje mladih – dodala je Mehić-Basara.

Od nargile stradavaju svi dišni putevi i može doći do pucanja alveole

Nargila-barovi sve su popularniji među mladima u Bosni i Hercegovini, ali i turistima koji posjećuju ovu zemlju.

Najveća koncentracija tih barova je u Sarajevu, piše Večernji list BiH. Posljednjih godina mladi su odlazak u kavane zamijenili sjedenjem u kafićima u kojima se konzumira nargila, tvrde vlasnici ugostiteljskih objekata u glavnom gradu BiH, koji, prateći ovaj popularni trend, sve više nude aromatični duhan, dok stručnjaci sve glasnije upozoravaju kako je samo jedna doza nargile proporcionalna istodobnom pušenju čak 20 cigareta, odnosno jedne kutije.

Posljedice za organizam Pušenje nargile postalo je trend kako u bosanskohercegovačkim gradovima tako i u svijetu. Ipak, istraživanja o štetnosti nargile nisu toliko opsežna te se mladima stalno skreće pozornost na posljedice konzumiranja cigareta, dok se štetnost nargile stavlja u drugi plan. Iako mnogi smatraju da je nargila manje štetna od cigareta, u stvarnosti je suprotno.

To je potvrdila nedavno i prof. dr. Zehra Dizdarević. Ona je govorila o štetnosti konzumiranja nargile i posebno posljedicama koje oštećuju organizam. Prema njezinim riječima, posljedice konzumiranja nargile su nesagledive.

Stradavaju svi dišni putevi, a kada prodre u alveole, dolazi do njihova pucanja – naglašava Dizdarević. Isto tako, često konzumiranje nargile dovodi do akutnoga bronhitisa. – Posljedice su laringitis, na što utječu tvari iz nargile – kaže dr. Zehra Dizdarević. – Ono što me posebno pogađa jest činjenica da maloljetnici sve više konzumiraju nargilu. Oni, de facto, na velikom odmoru trče u neki od kafića kako bi uživali u njoj. U svojoj praksi susretala sam se s nekoliko takvih slučajeva gdje su mi učenici rekli da jednostavno moraju na velikom odmoru posjetiti neki od objekata i povući nekoliko dimova. To me posebno pogodilo jer je riječ o maloljetnim osobama koje su postale ovisne o nargili. Takvo ponašanje je opasno jer, osim dišnih puteva, tvari koje su u nargili oštećuju zube, kosu i kožu – naglašava dr. Zehra Dizdarević.

Manjak koncentracije S druge strane, prestanak djelovanja ove supstancije izaziva glavobolju, pomanjkanje koncentracije i pažnje, napetost, koja može prijeći u agresivnost, neraspoloženje, koje može dovesti do depresivnih reakcija, te gubitak volje i smanjenje opće funkcionalnosti. Zbog svega toga potrebno je što prije pravno regulirati oblast primjene nargile, pa tako i odrediti starosnu dob osoba koje je mogu konzumirati, utvrditi sadržaj nargile, ali i sankcije za one koje prekrše takve propise.

Međutim, budući da ne postoji nikakva zakonska regulativa, inspektori ne mogu izdati rješenje za otklanjanje nedostataka u ugostiteljskim objektima ili izricati bilo kakve sankcije te se moraju pozivati na druge postojeće zakone – one o zaštiti od zaraznih bolesti, zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica, upotrebi duhanskih prerađevina.

/avaz.ba/

/vecernji.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa