.

U većem dijelu BiH sunčano, povoljni uvjeti na cesti

04 Travanj 2019

Prema pisanju Federalnog hidrometeorološkog zavoda jutros je u središnjim i istočnim područjima Bosne pretežno vedro, a u ostaku naše zemlje pretežno oblačno vrijeme. Na jugozapadu Bosne pada slaba kiša.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica -2; Sokolac 2; Bugojno, Sanski Most 4; Prijedor 6; Banja Luka, Zenica, Zvornik 7; Ivan Sedlo, Jajce 8; Livno, Sarajevo 9; Brčko, Doboj, Gradačac, Tuzla 10; Drvar, Grude, Široki Brijeg, Trebinje 12; Mostar 14; Bihać, Stolac 15; Neum 16;

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno ili pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tijekom poslijepodneva. Ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća slaba kiša ili lokalni pljusak. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima južni i jugoistočni. Dnevne temperature od 14 do 20, u sjevernim područjima Bosne do 22 °C.

Narančasti i žuti meteoalarm uključeni za pojedine dijelove BiH

Za pojedine dijelove Bosne i Hercegovine uključen je narančasti i žuti meteoalarm.

Federalni hidrometereološki zavod izdao je jutros narančasto upozorenje za područja Banja Luke, Livna i Foče zbog vrlo jakog jugozapadnog vjetra s olujnim udarima. Najjači udar vjetra očekuje se da će biti veći od 65 km/h.

Žuti meteoalarm izdat je za područja Trebinja, Bihaća, Mostara, Višegrada i Sarajeva. Očekuju se udari vjetra južnog smjera brzine 40 do 55 km/h.

BIHAMK: Stanje na cestama

Na putevima u BiH ovoga jutra prometuje se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Upozoravamo na sitnije odrone i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. travnja.

Počeli su radovi na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Bojnik (A-1, smjer Vlakovo- Jošanica), zbog čega će vozila prometovati usporeno, jednom trakom. Molimo sve sudionike u prometu da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tijekom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, na ovoj dionici moguća su duža zadržavanja.

Zbog radova na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu M-18 Semizovac-Vogošća, na ulazu u Vogošću vozi se sporije, uz obvezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Od ostalih puteva gdje je zbog radova izmjenjen režim prometa izdvajamo magistralne puteve: M-16 Banja Luka–Crna Rijeka, M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac i M-4 Teslić-Karuše.

U noćnim satima izvode se radovi na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Karaula (M-17 Žepče-Maglaj), zbog čega se vozi usporeno, jednom trakom.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Zbog radova u Hrvatskoj za sve kategorije vozila zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa