.

Božićni prijem i promocija knjige "HVO u obrani Sarajeva 1992.-1993."

22 Prosinac 2015

Svečani prijem povodom Božićnih i novogodišnjih blagdana večeras je u Domu Oružanih snaga BiH upriličila Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg-Bosne županije Vrhbosna Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH (HMDCDR).

 

Prijemu su, između ostalih, nazočili predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjedavajuća Sabora županije Vrhbosna Ana Babić, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, braniteljske udruge i predstavnici kulturnih i javnih institucija u BiH.

Predsjednik Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo Zdenko Marković u uvodnom obraćanju istaknuo je kako je Božić blagdan praštanja, pomaganja nemoćnima, ali je i prilika okupljanja, zajedništva i to je ono što treba BiH, "zajedništvo braniteljske populacije, zajedništvo sva tri naroda da bi BiH ušla u Europsku uniju".

- Smatram kako to možemo, jer je 20 godina od rata prošlo i vrijeme je da buduće generacije usmjerimo na pravi put. Iako nam se spočitava da više volimo Hrvatsku, ja kažem 'Hrvatska mi je u srcu, a domovina mi je Bosna i Hercegovina i Sarajevo' - kazao je Marković.

Svim katolicima uputio je čestitke za katolički Božić, svim pravoslavcima čestitke za pravoslavni Božić, a svim građanima BiH poželio je sretnu Novu 2016. godinu.

Uz bogat kulturno-umjetnički program, večeras je upriličena i promocija knjige pod nazivom „HVO u obrani Sarajeva 1992.-1993.“ autora Slavka Zelića, a o knjizi su govorili Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR) sa sjedištem u Mostaru i Ilija Vučur, arhivist HMDCDR-a.

Motiv da napiše knjigu, kako je kazao autor, je nedovoljna informiranost šire javnosti, a "nažalost, i ono što je objavljeno, daje vrlo često pogrešnu sliku o djelovanju HVO-a u ratu i obrani Sarajeva".

- U periodu 1992.-1993.godina, više od 95 pripadnika HVO-a je poginulo, 359 ranjeno, a od toga 70 su trajni ratni vojni invalidi, a više od 5.000 pripadnika je prošlo HVO i to su činjenice koje govore o žrtvi, obimu i veličini koju je HVO podnio i učinio u obrani Sarajeva – kazao je za Fenu autor knjige.

Knjiga je sjećanje zapovjednika brigade HVO-a u Sarajevu Slavka Zelića, u kojoj je obradio sjećanje na vrijeme rata u BiH i Sarajevu, a kako je kazao Raguž, ovakva literatura ima i dimenziju subjektivnosti, ali je i idealna podloga za znanstvena istraživanja.

- Knjiga daje jednu strukturu koju znanstvenici na temelju građe teško mogu uobličiti u jednu sintezu bez ovakvog gradiva i zato je to vrlo vrijedna knjiga koja baca novo svjetlo na rat u BiH, posebno u Sarajevu, gdje su Hrvati sudjelovali u ratu kroz brigadu HVO – rekao je Raguž.

Tu je tvrdnju iznio Vučur i kazao da je knjiga jedan od prvih cjelovitijih prikaza o ulozi Hrvata Sarajeva u obrani grada Sarajeva i njihovo sudjelovanje u ratu.

S obzirom na to da je knjiga pisana iz ruke čovjeka koji je zapovijedao najvećom hrvatskom postrojbom u Sarajevu, Vučur je rekao da stoga ona ima posebnu vrijednost, a dodatnu vrijednost joj daje činjenica gdje autor donosi nekoliko dokumenata koji potvrđuju njegove navode koje on spominje u knjizi.

(fena)

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa