.

Vrijeme u BiH oblačno s kišom, vožnju prilagoditi trenutnim uvjetima

23 Rujan 2019

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. Kiša je registrovana u Hercegovini i na području Krajine.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 8; Bugojno, Drvar i Jajce 12; Ivan Sedlo, Prijedor, Sanski Most i Zenica 13; Grude, Livno, Sarajevo i Široki Brijeg 14; Banja Luka, Bijeljina, Brčko, Doboj, Gradačac, Tuzla i Zvornik 15; Mostar, Stolac i Trebinje 16; Neum 17; Bihać 20°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942hPa, za 3hPa je ispod normale i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U većem dijelu zemlje je izgledna kiša ili lokalno jači pljusak sa grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

BIHAMK: Stanje na cestama

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.  Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa  apeliramo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno. Na mjestima gdje se izvode radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Zbog radova na autoputu A-1 promet je na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok se na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever prometuje dvosmjerno u dužini od 3 km.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, u noćnim satima promet se obustavlja u vremenu od 00:30 do 04:30 sati. Tijekom dana na ovom lokalitetu prometuje se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je promet za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova, promet se i na dionicama magistralnih puteva: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jajce-Jezero.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je promet na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa