.

Vrijeme u BiH oblačno s kišom, vožnju prilagoditi trenutnim uvjetima

03 Listopad 2019

Kako javlja Federalni hidrometeorološki zavod jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. Kiša pada u većem dijelu zemlje.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bihać, Drvar, Gradačac, Ivan Sedlo, Jajce, Prijedor, Sanski Most i Sokolac 10; Bugojno i Livno 11; Banja Luka, Bijeljina, Brčko, Doboj, Grude, Sarajevo, Široki Brijeg i Tuzla 12; Zenica, Travnik 13; Mostar, Stolac i Zvornik 14; Trebinje 15°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 935hPa, za 10hPa je ispod normale i raste.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. U Bosni glavnina kiše većinom prije podne. Snijeg ili susnježica su mogući na vrhovima planina. U drugoj polovini dana prestanak padavina se očekuje na području Krajine, sjevera i sjeveroistoka Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C.

BIHAMK: Stanje na cestama

Danas se u većem dijelu naše zemlje prometuje po mokrom i klizavom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona. U jugozapadnim krajevima upozoravamo na mjestimično jače udare vjetra. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II prometuje se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima promet se obustavlja od 00:30 do 04:30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je promet za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput A-1 Podlugovi-Sarajevo zapad-Lepenica, kao i magistralne puteve: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Vitez-Kaonik, M-18 Semizovac-Vogošća, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jezero-Jajce.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je promet na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse na prometnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa