.

Grad u kojem vlada "zlatna goznica" želi privući turiste i nove ulagače

04 Listopad 2019

izaslanstvo Vlade Zeničko-dobojske županije predvođeno premijerom Mirzom Ganićem i predsjedateljem Skupštine Ćazimom Huskićem razgovarala je u Varešu s općinskim načelnikom i predsjedateljem Općinskog vijeća, potom su posjetili i područje gdje se trenutno vrše rudarsko-geološka istraživanja.

Ganić kaže da je Vareš pozitivna priča, pogotovo u turizmu koji nije primarna grana, ali svake godine ostvaruje rast zahvaljujući kulturno-povijesnom naslijeđu, posebno starom gradu Bobovcu, kao i prirodnim ljepotama.

- Vareš je bogat i rudama, a imamo investitora koji vrši geološka istraživanja zbog kojih vlada 'zlatna groznica'. U tom duhu smo posjetili Vareš da s načelnikom i njegovim suradnicima vidimo koje su to ključne stvari koje moramo rješavati - kazao je.

 | Autor :

Vlada trenutno sagledava mogućnost osiguravanja sredstava za bržu izgradnju regionalnih puteva da bi Vareš, ali i druge općine u ZDŽ otvorili turistima, u isto vrijeme unaprijedili Ggospodarski ambijent.

- U Varešu smo ove godine uložili 120.000 KM u razvoj poslovne zone. To je potvrda da u svakoj lokalnoj zajednici, gdje je to moguće, želimo graditi poslovne zone, kao najbolja mjesta za obrt kapitala. Prošle godine smo odobrili 80.000 KM za unapređenje turističke infrastrukture na Bobovcu - otvaranje infobiroa, postavljanje turističke signalizacije i rekonstrukciju krova. Ulaganjem u infrastrukturu i skraćenjem birokratskih procedura otvaramo lokalne zajednice prema investitorima, istovremeno olakšavamo građanima - kazao je Ganić.

Načelnik Zdravko Marošević izrazio je zadovoljstvo što je Vlada odabrala Vareš 'za prvi posjet, gotovo u punom sastavu, pozdravljajući opredjeljenje za ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica u ZDŽ'.

- Vareš tu malo kaska, ali polako sustižemo razvijenije općine. Prioriteti su infrastruktura, prije svega putna, ostalo ide samo po sebi. Raduje me da imamo zainteresiranost investitora, kao i našeg iseljeništva da obnavlja, stvara i ulaže kapital u našu općinu - kazao je Marošević.

Izaslanstvo je posjetilo Informativni centar kompanije "Easter Mining", a potom i rudarsko područje u blizini Vareša na kojem vrši geološka istraživanja cinka, olova i barita, kao i plemenitih metala.

Član Uprave i suvlasnik te australske kompanije Miloš Bošnjaković informirao je članove Vlade o tome da su dosadašnja geološka istraživanja potvrdila isplativost eksploatacije, da su već dobili okolinsku i čekaju urbanističku dozvolu. Nakon toga će podnijeti zahtjev za eksploataciju.

- Na istražnim i drugim radovima angažirano je oko 100 ljudi, među kojima značajan broj lokalnog stanovništva, a tvrtka će uskoro premjestiti sjedište iz Sarajeva u Vareš – ističe se.

Kako navodi Press služba ZDŽ, Ganić je najavio je uklanjanje birokratskih barijera i prilagođavanje određenih procesa u županijskim institucijama investitorima koji žele istraživati mineralna bogatstva, a najavio je i smanjenje koncesijskih naknada za istraživanje da bi privukli nove ulagače.

vecernji.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa