.

Čović: Za izmjene Izbornoga zakona nužno konstituirati Parlament BiH

30 Listopad 2019

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas tijekom druženja s novinarima u Sarajevu da nema Izbornog zakona bez Parlamentarne skupštine BiH, poručivši da sada ne bi vrijedio taj dogovor i da ga ima.

"Meni je jasno da nema Izbornog zakona bez Parlamentarne skupštine BiH. Čak i ako napravimo neki dogovor, što mi vrijedi?", kazao je Čović, dodavši da HDZ ne uvjetuje formiranje vlasti Izbornim zakonom ni na jednoj razini vlasti u BiH, piše Klix.ba.

"U Parlamentu Federacije BiH još tražimo parlamentarnu većinu. HDZ ne želi ući u vlast s partnerom koji ne razumije na isti način budućnost BiH", rekao je Čović.

Naveo je kako je u BiH nužno provesti ono što su, kako kaže, prije 10 godina u Bruxellesu potpisali predstavici svih stranaka.

"Potpisano je da jedan narod drugom neće birati predstavnike i to treba provesti. Kako provesti, to je pitanje vještine. Ne mora HDZ uopće biti dio vlasti, ako je moguće da ga eliminirate iz političkog ambijenta u BiH kakav je definiran u Ustavu BiH, Aneksom 4 Daytonskog sporazuma", kazao je.

Dodao je kako se prilikom iščitavanja ustava moraju dodati sve odluke Ustavnog suda BiH, jasno argumentirane ako nešto nije u skladu s Ustavom.

"Treba obratiti pažnju na poziciju konstitutivnih naroda, imate odluku koja govori o tome da entiteti nisu sastavnica, nego isključivo konstitutivni narodi - Hrvati, Bošnjaci i Srbi. Da su oni ustavno načelo", rekao je Čović.

Dnevnik.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa