.

Posebni statut Mostara neodvojiv od statusa Travnika

09 Studeni 2019

Konstanto inzistiranje bošnjačkih političkih stranaka da u sklopu novih mogućih razgovora glede izmjene izbornih pravila za Mostar u priču uvede i problematiku nametnutog statuta otvara mnogo širi spektar tema koje idu u smjeru nekih davno zaboravljenih ustavnih i zakonskih rješenja kojima je tretirano upravno i gospodarsko središte središnje Bosne – Travnik, a za koji je, također, u samom začetku funkcioniranja Federacije zamišljeno da ima isti status kao i Mostar, prenosi Večernji list.

Međutim, međunarodna zajednica napravila je nepravdu kojom je Travnik preko noći ispao iz rješenja koje je bilo predviđeno kako za njega tako i za Mostar.

Promemorija

Hrvati Travnika, političke stranke predvodnice hrvatskog naroda, vjerske, kulturne, obrazovne i znanstvene institucije hrvatskog naroda u Travniku, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gospodarstvenici, intelektualci i akademski radnici potpisali su prije tri godine Promemoriju travničkih Hrvata u kojoj su jasno posjetili predstavnike međunarodne zajednice i visokog predstavnika da je Ustav Federacije BiH (Amandman XXV.), kao i Ustav Srednjobosanske županije (Amandman IX.), predviđao jednako uređenje Travnika i Mostara, ali to nije u stvarnosti ostvareno zbog intervencije visokog predstavnika.

Upravo ovaj dokument dobiva na važnosti u danima kada se ponovo razgovorima glede izmjena izbornih pravila za Mostar gura priča o statutu grada Mostara. Drugi riječima, ako bi određene političke snage željele da Mostar zadrži „posebni“ status, legitiman je zahtjev aktualizirati uređenje Travnika.

U dokumentu iza kojeg stoje sve hrvatske političke i društvene snage iz Travnika tako se poziva visokog predstavnika i sve međunarodne autoritete da djeluju arbitrarno, a ne pristrano te isprave nepravde koje su učinjene u slučaju ovoga srednjobosankoga grada.

Hrvati Travnika tom prilikom izrazili su viziju, a ona uključuje Travnik kao gradsku zajednicu uređenu po načelu jedinstvenoga gradskog i upravnog područja u kojoj svi konstitutivni narodi i građani koji žive u Travniku imaju pravo birati kroz izborna područja u kojima se jamči kako minimalna odnosno maksimalna nacionalna zastupljenost tako i teritorijalna reprezentativnost, s čitavoga područja grada Travnika.

Širi značaj

Tema Travnika svakako nadilazi lokalnu sredinu, riječ je o tomu kako je ova županija prostor koji svojim šarolikim nacionalnim i vjerskim sastavom te bogatom kulturno-povijesno baštinom i isprepletenom utjecajima različitih tradicija ne dopušta isključivo pravo ni jednoj etičkoj skupini za prisvajanjem i dominacijom već pravo i obvezu svih etničkih skupina da zajednički rade i neprestano tragaju za konsenzusom i dogovorom.

Krešić: Rješenje za Mostar mora biti rješenje i za Travnik, Bugojno...

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, komentirajući nedavni sastanak dva lidera za Klix.ba kaže kako dogovor o mostarskoj luđačkoj košulji, uređenju koje je presedan u BiH, a vjerojatno i svjetskim okvirima, je po njemu moguće postići samo sveobuhvatnom reformom izbornog zakonodavstva i preuređenjem ovoga grada.

"Ako se u Mostaru postavlja opravdanim pitanje strahova Bošnjaka od preglasavanja i dominacije Hrvata, zašto takvo rješenje ne primijeniti u Travniku, Bugojnu, Banja Luci, gdje Hrvati imaju jednake frustracije i strahove. S druge pak strane Mostar doslovno sada ima dvodomni parlament sa svim elementima zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Ne postoji nikakav način da Hrvati preglasaju Bošnjake i izaberu im političke predstavnike, dok kakvog li apsurda, takvo se što Hrvatima dogodi s nametanjem Željka Komšića ili 'wannabe' Hrvata Edima Fejzića i Anela Šahinovića u Domu naroda", kaže Krešić.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa