.

BIH: Danas oblačno vrijeme, promet bez većih poteškoća

11 Studeni 2019

Prema pisanju Federalnog hidrometeorološkog zavoda jutros je u našoj zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Sokolac -1; Bjelašnica 1; Ivan Sedlo 4; Bugojno, Drvar, Jajce, Sarajevo, Srebrenica 6; Bihać, Grude, Livno, Prijedor, Sanski Most 7; Banja Luka, Gradačac, Široki Brijeg, Tuzla, Zenica, Travnik 8; Bijeljina, Doboj, Stolac, Zvornik 9; Mostar, Trebinje 10; Neum 13;

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Dnevna temperatura od 11 do 16, na jugu do 19 °C.

Prognoza vremena narednih dana

Sutra nas očekiva pretežno oblačno vrijeme s kišom. Na istoku i sjeveroistoku uglavnom bez padavina. Intenzivnije padavine ponegdje u Hercegovini. na zapadu i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren, u Hercegovini i na zapadu Bosne sa jakim udarima, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 13, a dnevna od 8 do 16, na jugu od 17 do 22 °C.

U srijedu 13.11.2019., pretežno oblačno vrijeme s kišom u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne i u Krajini. U ostatku zemlje lokalno sa slabom kišom. Intenzivnije padavine se očekuju na zapadu Bosne i ponegdje u Hercegovini. Jutarnja temperatura od 7 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 10 do 16, na jugu od 14 do 19 °C.

U četvrtak 14.11.2019., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno slaba kiša je moguća u Hercegovini, u zapadnim područjima Bosne i ponegdje u Krajini. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 13 do 20 °C.

U petak 15.11.2019., umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Povremena i slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 14, a dnevna od 13 do 19 °C.

BIHAMK: Stanje na cestama

U većem dijelu BiH  prometuje se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i prometne uvjete, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Obustava prometa na snazi je u tunelu Karaula na magistralnom putu Kladanj-Olovo, gdje se izvode sanacioni radovi. Promet je na ovoj dionici preusmjeren preko starog prevoja Karaula.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tijekom dana prometuje se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati promet kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova promet se i na magistralnim putevima: Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza) i Ključ-Bosanski Petrovac (na prevoju Lanište).

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse na prometnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa