.

Poznat sastav Vijeća ministara BiH

17 Prosinac 2019

Jedanaest dana nakon što je za mandatara Vijeća ministara u Parlamentu BiH potvrđen Zoran Tegeltija, križaljka oko državne vlasti polako se popunjava.

Kao što je od ranije poznato, SNSD-u će pripasti ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje će voditi Staša Košarac, dok će Vojin Mitrović voditi ministarstvo prometa i komunikacija.

Novi ministar za ljudska prava i izbjeglice bit će Draško Aćimović iz reda Ostalih, a nominiran je iz DNS-a. Iz manjeg entiteta će doći i tri zamjenika. Za zamjenika ministra civilnih poslova predložen je Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, za zamjenika ministra odbrane Mirko Okolić iz SNSD-a i za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović iz SP-a.

SDA će, kako je danas potvrđeno, imenovati ministra vanjskih poslova, a to će biti Bisera Turković. 

Prema koalicionom dogovoru, Fahrudin Radončić bit će novi ministar sigurnosti, dok će Ministarstvo obrane preuzeti Sifet Podžić.

SDA će imenovati četiri zamjenika ministara. Novi zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH bit će Nedžad Branković, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, a zamjenik ministra financija i trezora BiH Hazim Rančić.

HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a imenovat će ministre financija, pravde i civilnih poslova. Od ranije je poznato da će mandat obnoviti dva HDZ-ova ministra u aktualnom sazivu, Vjekoslav Bevanda (Ministarstvo finanvija) te Josip Grubeša (Ministarstvo pravde)

Ankica Gudeljević će preuzeti Ministarstvo civilnih poslova BiH. Ona je ranije bila veleposlanica BiH u Njemačkoj.

HDZ-u će pripasti i tri pozicije zamjenika ministara. Aktualni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić ostati će na istoj poziciji, dok će dosadašnji zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić biti imenovan za zamjenika ministra obrane BiH.

Za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bit će imenovana članica Predsjedništva HNS-a BiH i počasna predsjednica HSS-a BiH Ljiljana Lovrić.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa