.

Danas prvi dan proljeća, očekuju nas raznolike temperature

20 Ožujak 2020

Jutros u 03.49 sati, na sjevernu hemisferu Zemlje, pa i u Bosnu i Hercegovinu, stiglo je proljeće.

Astronomski govoreći, to je trenutak proljetne ravnodnevice, kad su dužine dana i noći približno jednake. Na zapadnoj hemisferi (Sjeverna Amerika) proljeće je stiglo ranije, 19. ožujak što je najraniji početak proljeća u posljednje 124 godine.

Sunce će 20. ožujka biti točno na nebeskom ekvatoru, odakle će početi da se penje sjeverno od ove nebeske paralele. Istovremeno, u državama ispod ekvatora počinje jesen. Proljeće će trajati do 20. lipnja, kad će kalendarski započeti ljeto.

Prve dane proljeća u Bosni i Hercegovini, danas i sutra, obilježit će stabilno i pretežno sunčano vrijeme. Priroda će iz dana u dan sve više pokazivati svoju ljepotu i raznolikost. Raznolika će biti i temperatura zraka. U prijepodnevnim satima moguć je slab mraz u Bosni, a tokom dana očekivane temperature bit će i iznad 20 stepeni.

Jutarnje temperature zraka u Bosni varirat će od -2 do 4, na jugu zemlje od 4 do 8. Maksimalne dnevne temperature u Bosni između 15 i 20, u Hercegovini od 18 do 22 stepena.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH drugog dana vikenda kao i u prvom dijelu sedmice prema dostupnim prognostičkim materijalima prognozira se promjena vremenskih prilika.

Očekuje se naoblačenje sa padavinama, kiša u nižim a susnježica i snijeg u višim područjima. Temperature zraka niže u odnosu na ovu sedmicu. U jutarnjim satima mraz a maksimalne dnevne do 10 u Bosni i 14 stepeni u Hercegovini.

 

 

 

izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa