.

Usvojen nacrt stabilizacijskog zakona u FBiH! Vlada plaća doprinose na minimalac realnom sektoru

03 Travanj 2020

Nakon sjednice Vlade Federacije BiH premijer Fadil Novalić izjavio je kako je usvojen Zakon o ublažavanju posljedica koronavirusa na ekonomiju u ovom entitetu.
Novalić je kazao kako će se spasiti sva radna mjesta koja se mogu spasiti.

Ovim zakonom počinje spašavanje ekonomije Federacije BiH. Za njegovu realizaciju radi se rebalans proračuna i i preispituje svaka stavka iz proračuna. Zakonom predviđamo 10 mjera, a najbitnije je sačuvati radna mjesta, kazao je premijer.

Zakon predviđa da će doprinosi na minimalnu plaću biti plaćeni za sve subjekte u realnom sektoru, da je izuzet javni i financijski sektor.

Zakonom osiguravamo dodatna sredstva i kantonima i općinama kroz prenamjenu sredstava. Ovdje prije svega mislim na sredstva za javna skloništa, sredstva i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta, Civilnu zaštitu i sve ono što može koristiti za spas ekonomije. Sva ova sredstva kantoni i općine moraju preusmjeriti na saniranje pandemije, izjavio je.

Posebno se mora vodit računa o pgospodarstvenicima kojima je zabranjen rad, dodao je te kazao kako se Razvojnoj banci daje depozit od 80 milijuna KM za uspostavu garancijskog fonda kao mjeru za osiguranje likvidnosti malih i srednjih poduzeća.

Za one koji nažalost ostanu bez posla Federacija će plaćati naknade preko biroa. Imamo resurse i imamo plan kako da pobijedimo ovu krizu, time i da spasimo najveći dio naše ekonomije. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti, zaključio je premijer.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa