.

Danas oblačno vrijeme u BiH, promet povoljan uz određena ograničenja

20 Travanj 2020

Na osnovu informacija Federalnog hidrometeorološkog zavoda jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. Ponegdje u Bosni registrirana je i slaba kiša.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 2 stupnja, Sokolac 8, Ivan Sedlo 9, Gradačac i Tuzla 10, Banja Luka, Bijeljina, Jajce, Sanski Most i Srebrenica 11, Bihać, Bugojno, Doboj, Prijedor, Sarajevo i Zenica 12, Drvar, Grude, Livno i Stolac 13, Široki Brijeg 14, Trebinje 15, Mostar i Neum 17 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 942 milibara, u normali je i sporo opada.

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme. U jutarnjim satima ponegdje u Bosni je moguća slaba kiša. U ostatku dana padavine uglavnom u Hercegovini, zapadnim i djelomično u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren, veći dio dana, sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna od 11 do 17, na jugu od 19 do 22 stupnja.

BIHAMK: Stanje na cestama

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove dolazi do smanjene vidljivosti zbog jutarnje magle, a kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, pa pozivamo na pojačan oprez.

Frekvencija vozila je slabijeg intenziteta, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Potpuna zabrana kretanja na području BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat prometuje se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati promet kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) obustavljen je promet i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima

BIHAMK također napominje da ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični promet između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa