.

Željana Zovko: OHR treba izmjestiti iz BiH!

06 Svibanj 2020

Danas se putem video-konferencije, pod predsjedanjem Hrvatske, održava Summit EU – Zapadni Balkan. Što će biti glavna tema summita, može li zemlja u kojoj se pandemija koronavirusa koristi za pljačku novca poreznih obveznika, ne poštuje vladavina prava, ne provode presude Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava napredovati ka statusu kandidata za članstvo u EU.

O ovome su u emisiji “Iz prve ruke” koja se emitira na Televiziji Herceg Bosne govorili Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu i politolog Dražen Barbarić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Summit se trebao održati u Zagrebu kao kruna šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Planove je pokvario koronavirus pa se summit odvija virtualnim putem- video-konferencijom.

Upitana tko će sve sudjelovati na Summitu EU – Zapadni Balkan te koje će teme biti u fokusu Zovko kaže da će sudjelovati lideri svih zemalja Europske unije, čelnici Europske komisije, Europskog vijeća i Europskog parlamenta te, lideri Zemalja Zapadnog Balkana.

“Plenkovićeva najsnažnija poruka predsjedanja Europskom unijom bila je dati poticaj zemljama Zapadnog Balkana, a prije svega Bosni i Hercegovini. Hrvatska je granična zemlja Europske unije koja je najviše zainteresirana za mir i stabilnost u regiji Zapadnog Balkana. Hrvatska je ovo pitanje stavljala visoko na svojoj agendi tako da će premijer Plenković biti domaćin ovog Summita i time će označiti jednu prekretnicu koja će osnažiti dijalog koji je bio zamro”, kazala je Zovko.

Sugovornicu su se dotaknuli i predstojećih lokalnih izbora u BiH, situacije u Mostaru te uloge međunarodne zajednice u BiH.

OHR izmjestiti iz BiH

Mostarci već 12 godina ne izlaze na izbore, a nije provedena presuda Ustavnog suda BiH kojom bi se zajamčilo da svačiji glas vrijedi isto. Na pitanje što će biti s Mostarom Zovko kaže da je nedopustivo da grad takvog značaja koji je bio predmetom daytonskih pregovora bude pretvoren u tzv. “grad slučaj”.

-Kao izvjestiteljica programa IPA 3 duboko ću se zalagati da se smanji međunarodna administracija u BiH te da se traži tko je kriv što je nametnut statut koji je bio neustavan. Tko je kriv što dan-danas nemamo partnere koji bi dogovorili kompromise za Grad Mostar i tko danas uzima ogroman novac koji je čak financiran iz fondova EU za ovu situaciju kojoj smo mi svjedoci, pita se Zastupnica Europske pučke stranke (EPP).

Upitana može li BiH s OHR-om i stranim sucima u Ustavnom sudu BiH postati, ne članica, već kandidatkinja za članicu EU zastupnica Zovko kaže da ne misli da BiH s OHR-om može biti kredibilna članica EU.

-Ona s OHR-om neće daleko napredovati. Ja se zalažem za to da OHR ostane, ali da se izmjesti iz Bosne i Hercegovine i da se plaće apsolutno smanje jer nije moguće da imate plaću povjerenika u Europskoj komisiji od 24.000 € u jednoj zemlji i da apsolutno nikome ne odgovarate za nenapredak te zemlje, kazala je Zovko.

Istaknula je i da će se morati uraditi detaljna analiza na razini EU na koji način se troši novac za predstavnike međunarodnih institucija i koliko su one (ne)učinkovite.

 

 

dnevnik.ba

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa