.

Novo ublažavanje mjera u Federaciji BiH od sredine svibnja

09 Svibanj 2020

Sanjin Musa, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, najavio je novo ublažavanje mjera zabrane u ovom bh. entitetu sredinom mjeseca svibnja.

”Krenut ćemo u drugu fazu ublažavanja mjera nakon sredine mjeseca. Istaknuo bih važnost opreza među stanovništvom”, poručio je Musa.

“Kombinarnim intervencijama i pojačanim aktivnosti nadzora spriječen je nagli porast slučajeva i pravovremenim uvođenjem javno-zdravstvenih mjera socijalne distance spriječen je nagli porast novih slučajeva COVID 19. Ono što smo počeli početkom svibnja to je proces ublažavanja mjera socijalne distance. U tom nekom 14-dnevnom razdoblju prije početka prvih mjera ublažavanja stopa incidence je bila snižena za 22 posto. Uzorak testiranih iznosio je ispod 5 posto. Nakon 14 dana krenut ćemo, nakon prvih mjera ublažavanja, u drugu fazu”, kazao je Musa.

Poručio je građanima da se i dalje pridržavaju indivudualnih mjera poput fizičke distance, dezinfekcije ruku, nošenju maski, dezinfekcija površina i predmeta koji se teško koriste.

Upozorio je također na širenje društvenih krugova, odnosno širenje mreže kontakata posebno ako se brinete za starije osobe ili ukoliko u jednoj od narednih faza dođe do otvaranja vrtića.

Musa je naglasio važnost provođenja mjera procjene rizika na županijskim i lokalnim odnosno općinskim razinama i prilagođavati mjere u skladu s epidemiološkim principima i faktorima, prenose mediji.

Podsjetimo, jučer je i član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar, najavio veliko popuštanje mjera zabrane u sljedećem tjednu ukoliko epidemiološka situacija ostane na trenutnoj razini.

”Sljedeći tjedan bi se trebale donijeti zapovijedi kojim bi se uvodile sljedeće mjere koje bi pomogle popuštanju načina života na prostoru Federacije. To je set mjera koji uključuje i vrtiće, razmatrat će se i prijevoz – javi prijevoz, usluge stomatologa, korištenje otvorenih prostora ugostiteljskih objekata i čitav niz mjera. Kroz naš plan, mi kontroliramo i pratimo epidemiološku situaciju na terenu. Ako ostane na ovoj razini, sljedeći tjedan se razmatraju i ove mogućnosti”, rekao je on.

 

 

izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa