.

BiH: Vrijeme toplo uz moguće udare juga, brojne obustave u prometu zbog radova

14 Svibanj 2020

Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša je moguća ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Poslije podne slabi lokalni pljuskovi se očekuju na sjeveru i sjeverozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren, u većem dijelu zemlje, južni i jugozapadni. U jutarnjim satima i povremeno tijekom dana u središnjim i istočnim područjima Bosne su mogući jaki udara juga. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 24, dnevna od 23 do 30 °C.

BIHAMK: Stanje u prometu

Kolovoz je jutros na većini puteva u BiH mokar ili vlažan, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Zbog radova na redovnom servisiranju tunela Bijela Vlaka na dionici autoputa A-1 Zvirovići-Bijača danas od 08 do 20 sati, bit će zatvorena kolovozna traka u smjeru Zvirovići-Bijača, a promet će se preusmjeravati u suprotnu traku dvosmjerno.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj kod mjesta Dobrinje, promet je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je promet kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika su preusmjerena obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i prometnicu Srnice Donje-Špionica.

Promet je zbog radova obustavljen i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat prometuje se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati promet kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na magistralnom putu Kladanj-Tuzla u mjestu Vitalj zbog klizišta prometuje se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori)

Na magistralnom putu Doboj-Derventa (dionici Johovac-Rudanka) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se od 07 do 18 sati prometuje usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, promet se obustavlja od 08 do 16 sati. Iza 16 sati u funkciji je jedna traka (naizmjenično propuštanje vozila).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Apeliramo na vozače da voze opreznije i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Ostale napomene u prometu i stanje na graničnim prijelazima

Na području RS-a na snazi je potpuna zabrana kretanja u vremenu od 22 sata do 05 sati ujutro, a na području Distrikta Brčko od 23 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični promet između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Dodatne informacije za ulazak u Hrvatsku mogu se pogledati na bihamk.ba

Srbija je zatvorila granične prijelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača. Državljani Srbije mogu ući Srbiju i kretati se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test s negativnim rezultatom, morat će da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uvjeta – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje povjerenstvo koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutarnjih poslova. Ova dozvola može se pribaviti u ambasadi ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa