.

BiH: Žuti meteoalarm zbog kiše i grmljavine, promet usporen zbog brojnih radova

20 Svibanj 2020

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Ponegdje u središnjim i istočnim područjima, uz kišu moguća je i pojava grada. Krajem dana, postupan prestanak padavina, najprije u sjevernim područjima, a u noći sa srijede na četvrtak i u ostalim dijelovima. Vjetar slab do umjeren istočnog smjera, a u sjeverozapadnim područjima na momente i pojačan. Poslije podne, vjetar mijenja smjer na sjever. Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu do 19, a najviša dnevna od 13 do 19, na jugu od 22 do 24 stupnja.

Za cijelu BiH upaljen je žuti meteoalarm zbog pojačane kiše i grmljavine.

BIHAMK: Stanje na cestama

Ovoga jutra na većini putnih pravaca prometuje se po mokrom ili vlažnom kolovozu, zbog čega savjetujemo maksimalno opreznu vožnju. Upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja, posebno na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prijevoja.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je promet kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i prometnicu Srnice Donje-Špionica.

Promet je zbog radova obustavljen i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na održavanju rasvjete u tunelu Karaula na magistralnom putu Kladanj-Olovo od 09 do 17:30 sati prometUJE se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), prometUJE se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Kladanj-Tuzla u mjestu Vitalj zbog klizišta prometUJE se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori)

Zbog radova na izgradnji trake za spora vozila na planinskom prijevoju Komar na magistralnom putu Donji Vakuf-Turbe vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati prometuje se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati promet kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Apeliramo na vozače da voze opreznije i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Stanje na granicama

Na području RS-a na snazi je potpuna zabrana kretanja u vremenu od 22 sata do 05 sati ujutro, a na području Distrikta Brčko od 23 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici koji dolaze u BiH radi angažmana u struci, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,prekogranični radnici, službe i timovi Civilne zaštite, pripadnici vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, vozači i pratitelji u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka, posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom prometu, čelnici država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH, tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH, stranci koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdatu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, državljani susjednih država koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište u Bosni i Hercegovini, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja privrednih radova na tom zemljištu posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da osoba obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu. Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Dodatne informacije za ulazak u Hrvatsku mogu se pogledati na bihamk.ba

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača. Državljani Srbije mogu ući Srbiju i kretati se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test s negativnim rezultatom, morati će da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uvjeta – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrarnjih poslova. Ova dozvola može se pribaviti u ambasadi ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa