.

Predložen pritvor za osumnjičene u aferi “Respiratori”, SDA vrši pritisak na Tužiteljstvo

30 Svibanj 2020

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je jednomjesečni pritvor za Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave Civilne zaštite i Fikreta Hodžića, vlasnika tvrtke Srebrena malina – priopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

“Nakon što su osumnjičeni od strane SIPA, predati tužiteljima iz tužiteljskog tima, prema Sudu BiH, upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Solak Fahrudina, Hodžić Fikreta, Novalić Fadila”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

​Tužiteljski tim kojeg čine Džermin Pašić, Mirza Hukeljić i Merisa Nurkić nastavlja rad na predmetu, poručeno je.

Javnost se zainteresirala za slučaj nabavke respiratora zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sustava u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija. Vrijednost nabavke 100 kineskih respiratora iznosi 10,5 milijuna KM.

Ranije po nalogu Tužiteljstva BiH pripadnici SIPA-e izvršili su pretres više lokacija, među kojima su i prostorije Federalne uprave civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Vlada FBiH i firme “Srebrena malina“. Oduzeti su određeni predmeti, dokumentacija kao i mobilni telefoni nekoliko službenika među kojima je i mobitel premijera Novalića.

Iz Tužiteljstva BiH je rečeno da je tim tužitelja, od početka rada na predmetu, 4.5. ove godine, kada je Tužiteljstvo preuzelo predmet, poduzeo cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Kolegij SDA poziva SIPA-u, Tužiteljstvo i Sud BiH da Novalića puste na slobodu

Povodom zadržavanja premijera Federacije Fadila Novalića u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH, danas je izvanredno zasjedao Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA).

- Ponovo naglašavamo da SDA podržava borbu institucija BiH protiv korupcije. Međutim, sasvim je očigledno da je postupak protiv premijera Federacije Fadila Novalića politički motiviran - istaknuto je na Kolegiju SDA.

Kolegij SDA poziva SIPA-u, Tužitelsjtvo BiH i Sud BiH da postupaju odgovorno i isključivo na osnovu Ustava i zakona, jer posljedice političke instrumentalizacije mogu biti pogubne za funkcioniranje Federacije BiH i za sve njene građane.

- Pozivamo ove institucije da se premijer Federacije Fadil Novalić odmah pusti na slobodu i da mu se omogući normalno obavljanje premijerske dužnosti - saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.

Gordana Tadić: Sigurnost mene i moje obitelji je ugrožena zbog izjave Bakira Izetbegovića

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, u intervjuu za “Face tv” pojasnila je proceduru po Zakonu o kaznenom postupku, a po kojem postupaju tužitelji Tužiteljstva BiH u istrazi koja je otvorena protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka suspendiranog direktora FUCZ-a te Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”.

Osvrnula na predmet i pojasnila je proceduralne stvari ne ulazeći u sami meritum, jer kako kaže tim od tri tužitelja radi na tome.

– Nakon novinskog članka SIPA je izvršila provjere i utvrđeno je da je to nadležnost Tužiteljstva BiH i na tome radi tim tužitelja. Neki kažu da radimo presporo, ali vrijeme je pandemije. Mi smo se kao zemlja trebali pripremiti za to. Ima za sada poprilično otvorenih predmeta za ugrožavanje zdravlja za vrijeme pandemije – pojasnila je Tadić.

Dodala je da je Tužiteljstvo Sarajevske županije isprva otvorilo istragu, koju je preuzelo državno tužiteljstvo.

– To je bila pravna, a ne politička intervencija. U spisu su bila samo četiri papira. U medijima su se pojavili istupi da smo trebali preuzeti ogromnu dokumentaciju, ali tužiteljica iz sarajevskog tužiteljstva kazala je da je otvorila istragu, da ne bi došlo do uništavanja dokaza. Radi se o osnovnoj dokumentaciji – ustvrdila je Tadić.

Ona je dodala da je odmah po preuzimanju predmeta oformila tim od tri tužitelja, i oni sada rade svoj posao.

– Ne mogu govoriti što će se dalje dogašati. Što se tiče ZKP-a SIPA je imala pravo da ih zadrži na 24 sata, Tužiteljstvo, na 24 sata i Sud isto tako…Ne odlučujem hoće li ostati u pritvoru, to tužitelji odlučuju oni daju prijedlog. Ne mogu govortiti o živom predmetu, jer nikakav akt prema Sudu nije otišao. Ne mogu vam potvrditi je li prijedlog napisan, jer to tužiteljski tim radi – kaže Tadić.

U nastavku intervjua Tadić je upitana da da mišljenje o pismu Bakira Izetbegovića gdje je naveo da je ovo udar na Bošnjake:

– To je izravan pristisak na rad Tužiteljstva i ugrožavanje moje sigurnosti i sigunosti moje obitelji koja je već bila ugrožena. Moja sigurnost je dodatno pogoršana, a moram reći da imam u užoj i široj porodici višenacionalne članove. To je sramota koja se nanosi cijeloj mojoj obitelji. To je jedna vrsta kelevete. To je prijetnja i pritisak i želja da netko drugi dođe na mjesto glavnog tužitelja. Ne znam tko bi gospodinu Bakiru Izetbegoviću više odgovarao – rekla je glavna tužiteljica Tadić.

Tadić je ponovo naglasila da se ne osjeća sigurno.

– Ne osjećam se sigurno u FBiH gdje provodim život s cijelom svojom obitelji. Svi članovi moje obitelji su u BiH. Ne znam je li to pritisak da napustimo BiH? Ja sam jaka osoba, radim na osnovu činjenica i zakona, na osnovu Ustava. Tako ću nastaviti. Ovo je samo jedan od predmeta. Imamo 6.000 prijavljenih osoba, a ovo su samo tri osobe. Ovaj predmet nije trebao biti toliko izložen pažnji javnosti. Uvijek postoji presumpocija nevinosti bez obzira koliko imate dokaz – rezlutna je bila Tadić.

Tadić je u nastavku razgovora kazala je da su novinari mnogo pomogli u radu Tužiteljstva.

– Ne mogu govoriti o dokazima. Na istragu nitko ne smije utjecati. Bilo kakvo neodgovorno ponašanje bilo koga može se tretirati kao ometanje istrage – kaže Tadić.

Na pitanje što je u aferi „Respiratori“ tumačeno kao pranje novca, Tadić je rekla da ne može kazati.

– Tužitelji vode predmet, oni će donijeti tužiteljsku odluku na osnovu materijalnih dokumenata. Ne mogu ništa više reći o tome. Sam naziv afera za Tužiteljstvo nije poznat pojam. Mi imamo predmete i prijavljene osobe, osumnjičene i optužene osobe – kazala je Tadić. Napomenula je da je ovaj predmet je označen kao predmet organiziranog kriminala i korupcije.

Na pitanje o reakciji Fahrudina Radončića, ministra Sigurnosti BiH i lidera SBB-a o ovom predmetu kada je kazao da “vjeruje u neovisno Tužiteljstvo i njegov rad”, Tadić je kazala:

– Drago mi je ako je tako rekao. Zatekla sam vrlo teško stanje u Tužiteljstvu. Bilo je mnogo procesa bez dovoljno činjenica i dokaza, takozvanih montiranih procesa koji su rezultirali oslobađajućim presudama. Rekla sam da toga više neće biti. Tako se i radi. Samo na osnovu činjenica. Međutim, nije sve do Tužiteljstva, optužnica ide u sud, ali to ne mogu komentirati – rekla je Tadić.

Tadić je kazala je da tužitelji nisu imali dvojbe oko ulaska u kabinet Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a.

– Ukoliko Tužiteljstvo traži određene dokaze i dokumente svi su dužni da nam daju. Ako predaju dobrovoljno zakonito je. U suprotnom, radi se drugačije – navela je Tadić. 

U vezi sa aferom "Respiratori" ispitani i Jelka Milićević i Davor Pehar

Zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Milićević prije 10 dana je saslušana u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta "Respiratori", potvrđeno je za Klix.ba od izvora bliskih istrazi.

Iako se o ovoj informaciji danima spekuliralo, sada je potvrđeno da je Milićević iznijela sva svoja saznanja tužiteljima državnog tužiteljstva u vezi sa kontroverznom nabavkom 100 kineskih respiratora koje je Federalna uprava civilne zaštite za 10,5 miliona KM kupila putem firme "FH Srebrena malina".

 Kako dalje saznaje Klix.ba, prije pretresa prostorije Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Tužilaštvu BiH je ispitan je i direktor Davor Pehar koji se nekoliko sati zadržao s tužiteljima. Pored njega ispitano je još nekoliko radnika Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Oni su saslušani u svojstvu svjedoka.

 

 

 

izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa