.

Potpisan sporazum HDZ-a BiH i SDA o izborima u Mostaru, Domu naroda FBiH i Predsjedništvu

17 Lipanj 2020

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, potpisali su danas u Mostaru politički sporazum kojim je obuhvaćen usuglašeni model Izbornog zakona, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po Gradskim područjima i obuhvaćene su usuglašene izmjene Statuta Grada Mostara.

Također, potpisan je Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna izbornog zakona Bosne i Hercegovine, gdje su se stranke obvezale početi s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Čović: Izbori u Mostaru već ove godine

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem postigao sporazum čime su stvoreni preduvjeti da se lokalni izbori u Gradu na Neretvi održe već ove godine.

- Potpisali smo dva sporazuma, jedan je okvirni sporazum za Grad Mostar i drugi koji se tiče Izbornog zakona BiH kojim želimo osigurati legitimne izbore i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda - kazao je Čović.

Istaknuo je da već idućeg tjedna HDZ BiH i SDA mogu zajedno podnijeti prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se tiču Grada Mostara, kako bi se izbori u Mostaru održali ove godine zajedno s lokalnim izborima u ostatku Bosne i Hercegovine.

- Drugi nas sporazum obvezuje da u roku od tri mjeseca krenemo s razgovorima i završimo za nekih šest mjeseci kada je u pitanju Izborni zakon, a usvojimo u parlamentarnoj proceduri najdalje do kraja godine koja prethodi sljedećim općim izborima - kazao je Čović.

On je zahvalio čelniku Izaslanstva EU Johannu Sattleru i američkom veleposlaniku Ericu Nelsonu, te predstavnicima OHR-a, OESS-a i veleposlaniku Velike Britanije što se "u tišini i bez pritiska javnosti došli do ovih dogovora", prenosi Večernji list BiH.

 

 

Potpisane sporazume i dokumente donosimo u prilogu...

Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH_17.06.2020.-1.pdf

 Izmjene izbornog zakona BiH_Model B-1.pd

Politički sporazum za Grad Mostar_17.06.2020.-1.pdf

Statut_Mostara_HDZBiH_h-1.pdf

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa