.

Nakon burne rasprave Selmo Cikotić izabran za novog ministra sigurnosti BiH

23 Srpanj 2020

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanja Selme Cikotića (SDA) za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Cikotića je predložio predsjedavajući Vijeća ministra Zoran Tegeltija, kazavši kako je imenovanja urađeno nakon prijedloga SDA i provjere nadležnih agencija.

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović dva puta ulagao je primjedbu te predlagao da se skine tačka s dnevnog reda. On je kazao da oni nisu bili protiv ranijih prijedloga SDA, ali da u ovom slučaju to ne može biti."Gdje je 15 000 Hrvata Bugojna, gospodin Cikotić je bio zapovjednik, mora znati gdje su nestali, ako je častan nek' izađe i kaže gdje su tijela nestalih. Ne kažem da je kriv, ali je morao znati šta se radi i gdje su tijela" kazao je Lovrinović.

Članica Kolegija ovog Doma, Borjana Krišto kazala je "da nitko nije dovodio u pitanje kredibilitet ili životopis kandidata, ali govorimo o činjenicama koje bole i koje moramo istaknuti a koje su po meni prepreka imenovanju na jednu ovako odgovornu dužnost.

U ljeto 93. protjerano je 15 000 Hrvata među njima i vojnika i civila koji su prošli strašne golgote. Prema zadnjem popisu u Bugojnu jasno je da im ni povratak nakon rata nije omogućen.

Dok mi raspravljamo, članovi obitelji iščekuju eskumaciju povratnih ostataka na lokalitetu Rostovo a bugojanski Hrvati su već 27 godina upozoravali da su ubijeni i nestali zadnji put i viđeni na tom lokalitetu. I kada se ove činjenice iznose, ne možete ne biti emotivni i ne reći da u ovom slučaju imenovanje gospodina Cikotića je zapravo dosipanje soli na rane Hrvata, još uvijek otvorene rane. Imenovanje ovakvih osoba na ovakve dužnosti a koje se vežu ne bi trebao biti interes BiH ako želi biti pravna država i država koja bi trebala biti domovina triju naroda. Za nas je imovanje gospodina Cikotića neprihvatljivo" kazala je Krišto.

I zapovjedna odgovornost je odgovornost, netko za zločin mora odgovarati, bio je i u strukturama kada su Travnički Hrvati ubijani, sve po Hrvatima Središnje Bosne" dodao je Lovrinović.

Ovo je dokument kojim je Lovrinović tražio da Cikotić ne bude imenovan

Državni parlamentarac Nikola Lovrinović (HDZ) danas je kazao da kazneni postupak protiv kandidata za ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića 2018. godine nije okončan jer nisu obaviještene sve strane, te je zbog toga pozvao povlačenje prijedloga za imenovanje državnog ministra.

Tu mogućnost je odbio predlagač predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazavši da je Cikotić prošao sve provjere SIP BIH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

No Lovrinović na osnovu akta Tužiteljstva BiH, do kojeg je kaže došao jučer, objašnjava da se kazneni postupak koji se vodio 2018. protiv Selme Cikotića zaustavljen tako što je tužiteljica koja je vodila postupak Slavica Terzić obustavila postupak jer nije bilo dovoljno dokaza. No iako je bila dužna izvijestiti sve oštećene u tom postupku ona to nije učinila i otišla je u mirovinu.

Prije nekoliko dana, točnije 17. srpnja, tužitelj Tužiteljstva BiH koji je preuzeo predmet poslao je obavijesti osobama iz predmeta o tome da se mogu žaliti nakon dvije godine i da imaju rok od 8 dana.

U obavijesti Tužiteljstva BiH koju objavljujemo navodi se između ostalog:

"S obzirom na to da kao oštećeni niste obaviješteni od strane tužiteljice Slavice Terzić o obustavi istrage, obavještavam vas o navedenom i ujedno poučavam da protiv navedene naredbe o obustavi istrage imate pravo podnijeti pritužbu uredu Glavnog tužioca Tužilaštva BiH u roku od osam (8) dana od dana prijema ove obavijesti. U prilogu obavijesti dostavljam naredbu o obustavi istrage tužiteljice Slavice Terzić protiv osumnjičenog Selme Cikotića", potpisao je tužitelj Sedin Idrizović.

"To znači da kazneni postupak nije zaustavljen. To nemate u dostavljenim informacijama i provjerama", poručio je Lovrinović predsjedavajućem Tegeltiji te zatražio od SDA da predlože drugog kandidata.

Tegeltija je odbio tu mogućnost, a u nastavku sjednice Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je sa 17 glasova "za", 13 "protiv" i dvoje suzdržanih potvrdio imenovanje Selme Cikotića.

Podsjetimo, Cikotić je bio osumnjičen zbog kaznenih djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, prenosi Klix.ba.

 bugojno-dopis-selmo.jpg

 


Dnevnik.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa