.

VLATKA LOVRINOVIĆ: Nitko ne traži podjelu Travnika, to su obične manipulacije

29 Srpanj 2020

Travnik je posljednjih dana ponovo u središtu pažnje povodom pokretanja inicijative da se Općina Travnik preustroji u gradsku zajednicu po načelima Grada Mostara. O tzv. podjelama grada i peticiji "Stop mostarizaciji Travnika" koju organiziraju pojedine stranke, kao i o prednostima koje donosi status grada za Travnički vjesnik govori Vlatka Lovrinović, predsjedateljica Općinskog vijeća Travnik i članica predsjedništva OO HDZ BiH Travnik.

Svjedoci smo ponovno aktualiziranja pitanja statusa Travnika. Već dva desetljeća stranka iz koje dolazite, HDZ BiH, traži izjednačavanje statusa Travnika sa statusom Mostara, odnosno poseban statut za Travnik. Možete li u najkraćim crtama predstaviti prijedlog HDZ BiH za Travnik?

"Kao što ste već rekli, politika OO HDZ BiH Travnik već više od dva desetljeća zalaže se za uređenje statusa Travnika po jednakim načelima kao što je to za grad Mostar. Sve stranke s hrvatskim predznakom u Travniku potpisali su 2016. godine „Promemoriju travničkih Hrvata“ u kojoj smo podsjetili sve političke aktere i međunarodnu zajednicu da su Ustav FBiH (Amandman XXV.) i Ustav ŽSB (Amandman IX.) predviđali paritetno uređenje Mostara i Travnika, te da to nije ostvareno naknadim intervencijama Visokog predstavnika.

Prije svega treba podsjetiti da je Travnik imao poseban status zbog ratne prošlosti i sustavnog iseljavanja i protjerivanja hrvatskog stanovništva te da je bio paritetna županija sa županijom HNŽ i Mostarom. Upravo ta ratna prošlost je dovela do toga da su Travnik i Mostar središta županija s posebnim režimom. Međutim, Visoki predstavnik je svojim amandmanima izbrisao taj poseban status, te je nametnuo izborna pravila i statut u Mostaru želeći osigurati da ni jedan narod nema dominaciju dok to isto nije urađeno i za Travnik. Ono što traži bošnjačka strana u Mostaru, da bi spriječila mogućnost preglasavanja brojnijih Hrvata prema Bošnjacima, isto to tražimo i mi, da bi spriječili mogućnost preglasavanja i dominacije brojnijih Bošnjaka u Travniku.

S jedne strane, izmjenama u Mostaru je omogućeno Bošnjacima da ne postoji mogućnost preglasavanja, dok s druge strane u Travniku još uvijek postoji mogućnost preglasavanja Hrvata u OV, a što se vrlo često i događa. Želimo da se zajamči legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana, kako u Travniku, tako i na svim drugim političkim razinama. Kao što je u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH za grad Mostar propisano da najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jednog vijećnika iz reda ostalih će biti zastupljeni u gradskom vijeću, te da ni jedan od konstitutivnih naroda, niti iz grupe ostalih, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnika u vijeću, to je rješenje i za grad Travnik, gdje ne bi postojala nikakva mogućnost preglasavanja i dominacije Bošnjaka."


Najučestalija kritika priče oko donošenja novog statuta Travnika je da to znači podjelu. Uostalom, zbog toga su SDP BiH, NS i NiP pokrenule aktivnost potpisivanja peticije „Stop mostarizaciji Travnika“. Da li je priča oko podjele Travnika utemeljena? Da li HDZ BiH i druge stranke oko HNS-a traže podjelu Travniku? Da li novi statut Travnika znači podjelu Travnika?

"Ni o kakvim podjelama se ne radi. Zašto bih dijelili nešto što je već naše i što pripada svima nama!? Travnik je naš, a ne ekskluzivno pravo nekoga. Kada je riječ o preustroju, radi se o pravu jednog naroda koje je predviđeno u Ustavu. U posljednje vrijeme svjedoci smo sve češćih natpisa o nekakvim podjelama. Ne radi se o ničemu drugom nego o najnovijim medijskim spinovima.

Potpisivanjem peticije stvorena je jedna „zabava“ u vrijeme lokalnih izbora i za potrebe lokalnih izbora. Ta priča o podjeli Travnika upravo odgovara izvorima iz kojih dolazi kako bi u javnosti stvorili sliku kako hrvatski narod želi dijeliti ovu zemlju i narode. HDZ BiH nikada nije tražio, ni zagovarao podjelu Travnika, nego je uvijek tražio legitimno političko predstavljanje bez dominacije bilo kojeg naroda i bilo kakvog preglasavanja. Po tko zna koji put ponavljamo, nikada nismo bili ni za kakve podjele Travnika.

Naša ideja vodilja je jedinstven grad Travnik, uz novi Statut. ŽSB, a posebno Travnik, je prostor s raznolikim nacionalnim i vjerskim sastavom i bogatim povijesnim i kulturnim nasljeđem koji ne dopušta isključivo pravo jednoj nacionalnoj skupini na dominaciju i prisvajanje nego to predstavlja pravo i obvezu svih nacionalnih skupina na traženje konsenzusa i dogovora. To se ne može smatrati podjelom, nego datostima jer BiH je složena državna zajednica tri konstitutivna naroda i ostalih. Hrvatski narod u Travniku ima razloga biti nezadovoljan stanjem u Travniku jer naši interesi nisu zaštićeni, te treba naći rješenja za taj problem kroz legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i kroz konsenzus kod donošenja odluka.

Priča o podjelama nas vodi samo u krivi smjer koji ne odgovara nikome od nas. Ono što je za dobrobit svih nas i našeg grada jeste da zajedničkim zalaganjima, konstruktivnim prijedlozima i rješenjima nastojimo graditi grad u kojem će ugodno i rado živjeti svi narodi. Travnik treba biti grad jer on to zaista i jeste po svojoj bogatoj povijesnoj, kulturnoj i administrativnoj baštini."

 

"Dobivanjem statusa grada stvaraju se mogućnosti za niz privilegija"


Zalažete se da Travnik dobije status grada. Trenutno obnašate dužnost predsjedateljice OV Travnik i sasvim sigurno dobro ste upoznati s lokalnom problematikom. Možete li reći zašto bi Travnik trebao postati grad? Koje su prednosti tog statusa u odnosu na status općine?

"Dobivanje statusa grada propisano je Zakonom o principima lokalne samouprave FBiH. Ovaj zakon govori o tri kriterija koja su potrebna za dobivanje statusa grada, to su sljedeći kriteriji: da grad ima više od 30.000 stanovnika; da u užoj gradskoj sredini živi najmanje 10.000 stanovnika i da je grad sjedište županije. Sve spomenute kriterije Travnik zadovoljava. Travnik uz sve spomenuto ima svoje kulturne i povijesne znamenitosti koje se ne smiju zanemariti.

Naime, potrebno je podignuti gradsku infrastrukturu na jedan veći standard, kao i standarde u pogledu zdravstvene zaštite i nivoa obrazovanja, kulturnog i sportskog života, a pogotovo ekonomskog razvoja, a sve to je moguće na način da Travnik konačno dobije status grada. Kada se pojavite na nekom međunarodnom projektu sa statusom grada, umjesto općine, svi akteri vas promatraju drugačije i ozbiljnije. Dobivanjem statusa grada stvaraju se mogućnosti za niz privilegija tj. prednosti u odnosu na općinu. Stvara se mogućnost većeg, boljeg i kvalitetnijeg gospodarskog razvoja jer status grada omogućava lakši pristup EU fondovima, lakšu komunikaciju i suradnju sa stranim investitorima.

Sam status grada doprinijet će boljem ugledu Travnika, te će donijeti novu perspektivu za razvoj gospodarstva što će značiti i poduzećima na prostoru Travnika jer u velikoj mjeri i oni ovise od razvijenosti grada. Nove investicije će značiti nova radna mjesta, nove doprinose, nove poreze, tako da bi to dobila jedna opća korist za Travnik.

Smatram da je Travnik prerastao status općine i da su odavno stvoreni uvjeti za dobivanje statusa grada, te da svi politički akteri u Travniku moraju shvatiti kako je ova inicijativa za dobrobit naše lokalne zajednice, a prije svega za dobrobit naših građana."

 

/Travnički vjesnik/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa