.

BiH: Danas pljuskovi i snijeg u planinama, oprez u prometu zbog učestalih odrona

12 Listopad 2020

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom i pljuskovima. Zbog vremenski neprilika upaljen je žuti meteoalarm za područje cijele zemlje javlja Federalni hidrometorološki zavod.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 4; Drvar 5; Bugojno i Jajce 6; Banja Luka, Bihać, Gradačac, Sanski Most i Tuzla 7; Livno 8; Zenica 9; Ivan Sedlo i Sokolac 10; Srebrenica i Zvornik 11; Sarajevo 12; Grude i Široki Brijeg 14; Mostar 15; Neum 16; Trebinje 17°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 935Pa, za 10hPa je manji od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom i pljuskovima. Lokalno su izgledne i obilnije padavine. U drugoj polovini dana na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6 i 12°C, na jugu zemlje do 18°C.

BIHAMK: Stanje u prometu

Jaka kiša pada u većem dijelu BIH, pa je prometovanje otežano. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja ili zemlje na kolovoz. Apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno, da obavezno drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Promet je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila prometuju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova, promet se od ponedjeljka od 08 sati do petka do 16 sati obustavlja i u tunelu Dragoraj na dionici Ključ-Mrkonjić Grad. Za vrijeme ove obustave promet je preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), promet je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu budućeg autoputa, obustavlja se promet u noćnim satima (od 00:30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se prometuje usporeno: Travnik-Vitez (Nova Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice, Šićki Brod-Orašje, Maglaj-Doboj, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo i Šešlije-Modriča.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa