.

Narodna skupština RS-a usvojila Zakon o radu

29 Prosinac 2015

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su kasno noćas usvojili Zakon o radu i Zakon zakona o policiji i unutarnjim poslovima po hitnom postupku. Za navedene zakone glasalo je 49 poslanika, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

 


Zakonom o radu uređuje se radni odnos, prava, obveze i odgovornosti iz radnog odnosa i drugi odnosi po osnovu rada u Republici Srpskoj.

Usvajanjem ovog zakona Republika Srpska izvršava jednu od najznačajnijih obaveza preuzetih potpisivanjem Reformske agende, koju su potpisale sve parlamentarne stranke u Srpskoj i BiH.

Zakon o radu je usvojen nakon cjelodnevnih protesta sindikata u RS-u, čiji su predstavnici čak uspjeli i ući u Narodnu skupštinu RS-a, nakon čega smo bili svjedoci nemilim scenama.

Vlada Republike Srpske prihvatila je više amandmana klubova SNSD-a, DNS-SRS, Socijalističke partije, nezavisnog poslanika Ilije Stevančevića i Slobodnog demokratskog srpskog kluba.

Zakonom o policiji i unutarnjim poslovima uređena je nadležnost, djelokrug i osnovi organizacije i rukovođenja u Ministarstvu unutarnjih poslova, policijski i drugi unutarnji poslovi iz nadležnosti Ministarstva.

Ovim zakonom uređena su i prava i dužnosti iz radnih odnosa, obrada osobnih i zaštita tajnih podataka, policijska obuka, disciplinska odgovornost direktora i zamjenika direktora, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih u Ministarstvu, kontrola i javnost rada Ministarstva.

Vlada Republike Srpske prihvatila je amandmane Koalicije "Domovina" koji se uglavnom odnose na nacionalnu zastupljenost Bošnjaka i Hrvata u MUP-u Srpske. /o.t./

 



 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa