.

Zašto bi bojkot izbora u Srebrenici bio herojski čin, a u Travniku problem?

10 Ožujak 2021

Odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) prijevremeni izbori za načelnika Općine Travnik održat će se 11. travnja. Podsjetimo, ova odluka donesena je nakon što je Mirsad Peco, kandidat SDA za načelnika, preminuo od posljedica koronavirusa i to na sami dan održavanja novembarskih izbora. Peco je na izborima osvojio najviše glasova – 10.264, dok je drugoplasirani bio Goran Pejaković (HDZ BiH) sa 6.608 glasova.

Vehid Šehić iz Koalicije „Pod lupom“ rekao je za Žurnal kako je odluka o održavanju prijevremenih izbora jedan od početnih koraka u donošenju novog zakona.

“SIP je donio jednu takvu odluku zato što u Izbornom zakonu BiH nije predviđena ovakva mogućnost, što sada upućuje da u narednim izmjenama treba prihvatiti i regulirati zakone za ovakve stvari. Izbori će se održati kako to stoji u Izbornom zakonu, te se očekuje da se provedu isto kao i 15. studenoga“, rekao je Šehić.

HDZ BiH BOJKOTIRA IZBORE

Hrvatska demokratska zajednica BiH je na svom službenom Facebook profilu istakla kako neće sudjelovati na predstojećim izborima u Travniku. Borbu će nastaviti na Ustavnom sudu BiH, jer ove izbore smatraju nezakonitim.

    “Odluka našeg Općinskog odbora je da ne sudjelujemo na izborima i da to bude bojkot ovog izbornog procesa. Ovo je svojevrstan odgovor na cjelokupnu situaciju, na sve ono što se događalo na sam izborni dan i na poruke koje su se slale kako se ne smije dopustiti da Hrvat bude načelnik Travnika“, poručio je predsjednik OO HDZ BiH Travnik, Bojan Domić.

Dodao je kako ova stranka nema za cilj podržati niti jednog kandidata na izborima.

    “Želim nedvosmisleno poručiti da o bilo kakvoj potpori nekom od kandidata na ovim izborima nema ni govora. Nama je vrlo jasno poslana poruka od nadležnih institucija da su ovo izbori za načelnika Travnika iz reda jednog naroda. Osim što ih smatramo nezakonitima, mi poštujemo načelo legitimnog predstavljanja i ne želimo Bošnjacima birati načelnika“, istaknuo je Domić.

Kandidat HDZ-a BiH na izborima održanim u novembru Goran Pejaković smatra kako je upravo bojkot najbolji odgovor na trenutnu političku situaciju u Travniku.

    “Cijenim kako ovi prijevremeni izbori nisu u sukladni sa zakonom, jer ne postoji nijedna zakonska odredba po kojoj bi se oni mogli održati, a i dodatni su šamar suživotu u našem gradu“, rekao je Pejaković za Žurnal.

Prema njegovim riječima, bojkot je motiviran traženjem njegovih birača iz svih dijelova općine Travnik.

    “Zašto bi bojkot izbora u Srebrenici bio herojski čin, a u Travniku problem? Postavio bih stvari na način da je bojkot izbora u Travniku istinski čin domoljublja prema Bosni i Hercegovini. Osim što nismo spremni djelovati suprotno zakonu, posebno je neprihvatljivo da se u srcu Bosne i Hercegovine, u Travniku kao sredini koja bi trebala biti primjer, šalje poruka kako Hrvat ne smije biti načelnik općine ili da mu se prijeti stavljanjem mete na čelo. To je poraz Bosne i Hercegovine, a ne ovaj bojkot. Ovim prijevremenim izborima gube svi Travničani, ali i Bosna i Hercegovina“, naglasio je Pejaković.

Vehid Šehić suprotnog je mišljenja.

    “U posljednje vrijeme se vrlo često kao način političke borbe koristi bojkot, koji nikome neće donijeti dobro, iz prostog razloga jer se time ništa ne dobije, gube samo građani. Vidjeli smo to i na primjeru Srebrenice. U političkom smislu oni imaju pravo, ali to je po mom mišljenju nekorektno od strane političkih stranaka da se bojkotira jedan od demokratskih principa, jer se izbori provode radi građana, a ne političkih stranaka, da oni svojom slobodnom voljom daju povjerenje onom političkom subjektu kojem najviše vjeruju“, kazao je Šehić.

Naglasio je kako će sada, u okolnostima pandemije koronavirusa, izlaznost glasača na izbore biti manja, ali da to u nekim drugim zemljama nije slučaj.

    “Generalno, izlaznost na lokalnim izborima je manja nego na općim izborima, sigurno će tu biti nekih 45% do 50%, imajući u vidu situaciju zbog same pandemije koronavirusa, s tim što ona ne mora uvijek biti uzrok apstinencije glasača. Moram samo navesti da je na izborima u Crnoj Gori izlaznost bila oko 75% bez obzira na pandemiju. Sve to zavisi koliko politički subjekti mogu motivirati građane da izađu na izbore“, rekao je Šehić.

DAUTOVIĆ I KANIŽA KANDIDATI ZA NAČELNIKA

Kandidati za mjesto načelnika Travnika već su poznati javnosti. Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) je Kenan Dautović, doktor znanosti iz oblasti odbrane i sigurnosti. Predsjednik Općinske organizacije SDA Travnik Tahir Lendo smatra kako SDA ima najboljeg kandidata za načelničku poziciju.

    “Građanima smo obećali najboljeg kandidata i imamo najboljeg kandidata”, izjavio je Lendo ranije za druge medije.

Dautović nije bio raspoložen za razgovor s novinarima Žurnala. Kako su nam rekli iz Press službe OO SDA Travnik, njihov kandidat za načelnika će izjave u vezi s predstojećim izborima davati od 28. ožujka, odnosno u vrijeme službene predizborne kampanje.

Koalicija pod nazivom “Naša travnička priča“, koju čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Narod i pravda te Naša stranka, za kandidata su odabrali travničkog advokata Harisa Kanižu. On smatra kako je ponavljanje izbora u Travniku jedino moguće rješenje.

    “Iako Izborni zakon BiH nije normirao situaciju kada neko od kandidata za načelnika premine, ipak je SIP donio ispravnu odluku i raspisao prijevremene izbore. Na ovim izborima utakmica će se voditi samo između dva kandidata, a moja želja je da sve bude fer i korektno. Opozicija u Travniku prvi put izlazi sa zajedničkim kandidatom, a što se također može smatrati pozitivnom odlukom. Na izbore idemo sa nazivom i sloganom „Naša travnička priča“ i pobjeđujemo one koji su vladali već 30 godina. Došlo je vrijeme za promjene i građani će pokazati da žele nove snage i nove ideje“, kazao je Kaniža za Žurnal.

Kako kaže, prijevremeni izbori velika su prilika da se pobijedi vladajuća koalicija.

    “Građani su sve više razočarani i nezadovoljni vladanjem SDA i HDZ-a, a sada imaju šansu da izaberu boljeg kandidata, a ne da biraju između ‘dva zla’“, dodao je Kaniža.

On smatra da se u Travniku najviše mora raditi na razvijanju lokalne samouprave.

    “Najviše moramo raditi na boljoj organizaciji i funkcionalnosti lokalne samouprave i kontinuiranoj suradnji sa građanima, gospodarskim subjektima, obrtnicima, poljoprivrednicima, mjesnim zajednicama, radnicima, borcima i drugim kategorijama društva koje su zaslužile veću i jaču podršku. Bitno je da se prekine dosadašnja praksa dominacije vladajućih političkih stranaka i otpočne s novim i drugačijim konceptom djelovanja. Vrlo je bitno da bude što manje korupcije, nepravde, nepotizma, stranačkog zapošljavanja, kao i da konačno osiguramo društvo jednakih šansi za sve, uz više socijaldemokratije, a mnogo manje nacionalizma“, zaključio je Kaniža.

Podsjetimo još jednom, prijevremeni izbori za načelnika Općine Travnik održat će se 11. travnja 2021. godine, piše zurnal.info.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa