.

Vrh SDA na američkom popisu korumpiranih političara koji ugrožavaju mir i stabilnost u BiH!?

14 Srpanj 2021

Kola Izetbegovićeve SDA odavno se kreću nizbrdicom. Valja ih nekako zaustaviti, preusmjeriti poglede ogorčene bošnjačke javnosti. A najbolji je način, povijest i politički marketing pokazuju, “zaratiti” sa susjedima. Ne Hrvatima u BiH, već nekim jačim i moćnijim- Hrvatskom. Njezin predsjednik Zoran Milanović je dostojan “neprijatelj”, koji bi Izetbegoviću i njegovoj SDA mogao popraviti do kraja poljuljani rejting.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Jer, treba skrenuti pozornost s nesposobnog federalnog premijera Fadila Novalića, koji ne samo da nije u stanju nabaviti cjepivo protiv korona virusa, taj ni zaštitnu masku ne zna pravilno staviti, a vidjeli smo nedavno, ni sako kako treba zakopčati. Protiv prvog Bakirovog čovjeka u Federaciji BiH vodi se sudski proces zbog nabavke neupotrebljivih, štoviše opasnih “malina respiratora”, za koje je utrošeno 10, 5 milijuna maraka proračunskog novca, a u čemu, dokazuju tužitelji u ovom predmetu, prste, po svemu sudeći, ima i Bakirova supruga Sebija.

Njegova lijeva ruka- tjelohranitelj babe mu Alije- čovjek s nekoliko lažnih (i tajnih) fakultetskih diploma Osman Mehmedagić Osmica, višestruki optuženik na čelu OSA-e koristi državnu obaviještajnu agenciju za svoje osobne i potrebe svog šefa. Desna ruka- supruga mu Sebija, po svemu sudeći, nije  magistrica medicinskih znanosti. Inspekcija Kantona Sarajevo nije, naime, pronašla dokaze da je završila postdiplomski studij, pa onda, kako nedavno pojasni Elmedin Konaković, nije mogla steći magisterij, a samim tim ni doktorat. “Uvaženoj profesorici” i “generalnoj direktorici”, kako je zahtjevala da ju se oslovljava, koja je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu otjerala stotine vrhunskih liječnika, ugled je odavno srozan na nulu. Zanijemila je, ne pojavljuje se u javnosti, nakon najnovijeg skandala, koji bi mogao imati i sudski epilog. Kao da je u zemlju, od stida, propala. “Prvi do Bakira”, kako je sebe nazivao Asim Sarajlić, koji je za svog stranačkog šefa “završavao”, razne korupcionaške poslove- već odavno je politički mrtav, ali je unatoč tome još uvijek delegat u Domu naroda Parlamenta BiH. Koliko je politički živa Bakirova ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, nakon što se iz Saudijske Arabije umjesto s cjepivom vratila s hurmama, ili ministar sigurnosti Selmo Cikotić, kojeg Hrvati Bugojna optužuju za teške ratne zločine, nakon njegove izjave kako ilegalni migranti mogu doprinijeti razvoju turizma u  BiH, a da je njihova deportacija seksi ideja- nije teško pretpostaviti.

Problem je što se Bakir ne može riješiti nikog od spomenutih, korumpiranih i kompromitiranih, teških utega, ali za njega prevažnih ljudi u SDA, bez kojih ni on ne bi bio tu gdje jeste. Dok on štiti najgore u vrhu stranke i na državnim dužnostima, napuštaju ga najbolji, najugledniji i u bošnjačkoj javnosti najpopularniji- nakon Elmedina Konakovića, Aljoša Čampara, pa Semir Efendić i prije nekoliko dana Denis Zvizdić.

Tko mu je ostao- drveni šefikus, kako sarajevski mediji zovu Šefika Džaferovića, koji mu grije stolicu u Predsjedništvu BiH, čovjek za kojeg cijela javnost zna, pa i Amerikanci, da je pribavljao državljanstva BiH mudžahedinima koji su, tijekom rata, po srednjoj Bosni ritualno odsjecali glave hrvatskim i srpskim civilima. A, nakon rata, sudjelovali u terorističkom napadu na SAD.

I dok mediji bliski SDA pokušavaju uvjeriti javnost kako će pod udar američkih sankcija namjenjenih korumpiranim političarima, i onima koji podrivaju mir i stabilnost na zapadnom Balkanu, na osnovu najnovije uredbe američkog predsjednika Bidena, doći Dodik i Čović, jer k*o biva dijele BiH, čini se posve utemeljenim vjerovati kako je američki veleposlanik u BiH Eric Nelson u svom nedavnom blogu nacrtao upravo Izetbegovića i njegovu kliku. I skice već poslao u Washington.

“Sjedinjene Države, zajedno s EU, OESS-om, OHR-om i ostalim članicama međunarodne zajednice, nastavit će voditi racionalne ekonomske, zakonodavne i regulatorne reforme u borbi protiv korupcije i pozivati počinitelje na odgovornost, pomažući BiH na putu ka Europskoj uniji i NATO-u. Budućnost je u jačanju okruženja u kojem će svaki građanin imati priliku ostvariti svoj puni potencijal. Kao što građani BiH vrlo dobro znaju, korupcija je egzistencijalno pitanje”, napisao je nedavno američki veleposlanik u BiH.

Tko su akteri najvećih korupcijskih afera u BiH? Protiv koga se vode najveći sudski postupci u zemlji?  Tko ne poštuje vladavinu prava, opstruiranjem izmjena Izbornog zakona, spriječava provedbu presuda ne samo Europskog suda za ljudska prava, već i Ustavnog suda BiH, čime se zaustavlja euroatlanski put BiH? Tko potkopava ustavni poredak i Daytonski mirovni sporazum u BiH zahtjevima za pretvaranje BiH u građansku državu s bošnjačkom dominacijom? Tko time ugrožava mir i stabilnost u BiH i regiji? Odgovor na svako od ovih pitanja, nedvosmisleno upućuje na vrh SDA.

K tomu, valja se zapitati je li slučajno to što je s Federalne televizije, od Izetbegovićeve SDA uzurpiranog javnog rtv servisa, stigla optužba na račun visokih diplomatskih dužnosnika SAD i EU Matthew Palmera i Angeline Eichhorst, dok su oni odlazili iz Sarajeva, kako žele izazvati rat i oružni sukob na zapadnom Balkanu, te kako je 99 posto onog što dolazi iz EU zlonamjero. I to samo zato što su tražili da se uz presude Europskog suda provedu i presude Ustavnog suda BiH.

Te teške i opasne klevete, izrekao je s FTV-a anonimni Zlatko Hadžidedić, očito u ulozi Bakirovog spikera. Jedva. Toliko se znojio i tresao u studiju.

Samo naivni mogu pomisliti da se Hadžidedić sam ponudio direktoru FTV Džemalu Šabiću da “oplete” po visokim diplomatama Sjedinjenih država i Europske unije, ili da je slučajno s takvim stavovima ugošćen na FTV-u. Da iza tih teških riječi nije stajao sam vrh SDA, Šabić i ekipa s Federalne tv već sutradan bi letjeli sa svojih pozicija. A vidjeli smo- niti je SDA osudila Hadžidedićev istup, niti je Šabiću, koji je, usput govoreći, s teroristom Handalom djelio zatvorsku ćeliju, zafalila i dlaka s glave.

Bakira je, međutim zabrinulo to što prijetnje upućena s Federalne tv, uopće nisu impresionirale dužnosnike SAD i EU. U izjavi za HMS iz Veleposlanstva SAD i EU potvrdili su tek da su Palmer i Eichhorst bili u BiH kao službeni predstavnici američke i europske administracije, a ne u ulozi glasnogovornika nekih neformalnih krugova iz Washingtona i Bruxellesa, kako se to s Bakirove FTV pokušalo prikazati bošnjačkoj javnosti.

Elem, Izetbegović je ili bolje reći se stjerao u kut- pa reagira refleksom mačke, kada nema kud. Što prije mora popraviti rejting kod Bošnjaka, računajući kako ga jedino narod, kojeg je ojadio, može spasiti. Zato je riješio preuzeti vokabular bošnjačkih redikula, marginalaca i jastrebova Emira Suljagića i Reufa Bajrovića. Na ruku mu ide što oni već neko vrijeme nisu na sceni, pa može preuzeti njihove role. I za početak gurnuti prst u oko Hrvatima. Njegov (še)fikus opalio je prekjučer prvi metak- poručujući, iz čista mira, hrvatskom predsjedniku Milanoviću da “više ne dolazi u tuđu kuću, u BiH praviti incidente i probleme”, da bi Bakir jučer zapucao rafalno- tvrdeći da su Milanović i Hrvatska krivi za svo zlo koje su Bošnjaci napravili Hrvatima i za sve loše što je njegova SDA uradila Bošnjacima i državi BiH.

Dok njegov pulen Komšić spava, odšutio je sve što mu je Milanović rekao, Bakir je vruću mitralješčevu cijev, po onoj “neka ja ću”, okrenuo prema Mostaru i Zagrebu izjavom da je “Zlatni ljiljan” legitimni predstavnik Hrvata, jer je bio u Armiji RBiH i jer je ukorjenjen u (bošnjačkom, op aut) narodu.

I sad Bakir na ove teške provokacije očekuje žestok odgovor. Čelnici Hrvata u BiH i vrh Hrvatske trebali bi mu, međutim, uskratiti to zadovoljstvo. Zašto bi ga spašavali? To ni za koga u BiH ne bi bilo dobro.

 

/HMS/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa