.

FBiH planira više od pola milijarde maraka pomoći ekonomiji i drugim razinama

31 Srpanj 2021

Od značajnijih iznosa treba izdvojiti onaj od 100 do 150 milijuna maraka na osnovi uredbe o pomoći gospodarstvu, dok će za podršku zapošljavanju, i to kroz Zavod za zapošljavanje, ove godine biti izdvojeno 50 milijuna maraka.

Federacija BiH će u ovoj, ali i godinama koje slijede, povući nekoliko važnih poteza koji za cilj imaju ekonomski oporavak, pomoć ugroženim granama gospodarstva te poticanje proizvodnje i izvoza, a uvidom u dokument “Ekonomska politika Vlade FBiH za razdoblje od 2021. do 2023. godine” vidljivo je kako se planira ulaganje u zdravstvo, zapošljavanje, kao i jačanje kreditno-jamstvenog programa, piše Večernji list BiH. Ove godine, kako se navodi u spomenutom dokumentu, Vlada će kroz mjere za pomoć gospodarstvu, zdravstvu i socijalom sektoru izdvojiti 525 milijuna maraka.

Od značajnijih iznosa treba izdvojiti onaj od 100 do 150 milijuna maraka na osnovi uredbe o pomoći gospodarstvu, dok će za podršku zapošljavanju, i to kroz Zavod za zapošljavanje, ove godine biti izdvojeno 50 milijuna maraka.

Ovo je posebno važno s obzirom na činjenicu da tržište rada pokazuje jasne znakove oporavka, a pritom je Federalni zavod za zapošljavanje već realizirao nekoliko značajnih projekata u ovoj godini, poput onoga pod nazivom “Tražim poslodavca”, koji je izazvao veliko zanimanje. Vlada je potvrdila i kako će ove godine realizirati transfer nižim razinama vlasti u iznosu od 230 milijuna maraka. Nedavno je potvrđeno kako je iznos od 30 milijuna maraka namijenjen općinama i gradovima, što znači da će 200 milijuna maraka biti uplaćeno županijama koje inače nose veliki teret krize na svojim leđima te će im ovaj iznos dobro doći.

Planiran je i iznos od 60 milijuna KM kao financijska pomoć zdravstvenim institucijama te 40 milijuna maraka za jednokratnu pomoć umirovljenicima. Kada je riječ o kreditiranju gospodarstva, planiraju se unaprijediti kreditno-jamstveni programi iz Jamstvenog fonda u cilju olakšavanja procesa kreditiranja, a dobra je vijest i kako je planirano 15 milijuna KM za sufinanciranje troškova kamata za sve korisnike Jamstvenog fonda. Dodatnih 25 milijuna KM namijenjeno je za jačanje Jamstvenog fonda pri Razvojnoj banci FBiH. Vladin dokument utvrdio je četiri strateška cilja i 18 prioriteta. Strateški ciljevi su ubrzan ekonomski razvoj, prosperitetan i inkluzivan društveni razvoj, resursno učinkovit i održiv razvoj te transparentan, učinkovit i odgovoran javni sektor.Kada je riječ o prioritetnim mjerama, one se odnose na reformu tržišta energije i prometa, zatim poljoprivredu, industriju i usluge, na poslovno okruženje i smanjenje neformalne ekonomije, kao i reforme ekonomske integracije. Tu su i obrazovanje te vještine, zapošljavanje i tržište rada te socijalna zaštita i inkluzija.

Večernji list opširnije će o ovome izvijestiti u tiskanom izdanju.

 

izvor: dnevnik.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa