.

Marina Pendeš: Aktiviranje MAP-a na summitu u Varšavi bio bi izuzetno pozitivan signal

04 Siječanj 2016

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš smatra da je u prošloj godini ostvaren kontinuitet reformskog procesa, a uvjerena je da bi u ovoj, 2016. godini mogli svjedočiti aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (Membership Action Plan - MAP).

 


- Od travnja mjeseca značajno smo, uz sve prepreke na koje smo nailazili, intenzivirali proces knjiženja vojne imovine, kao i proces rješavanja viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Naši pripadnici i dalje su izuzetno aktivni u operacijama potpore miru i pomoći civilnom stanovništvu, što nam je zasigurno podignulo imidž u domaćoj i međunarodnoj javnosti. Nažalost, ubojstvo dvojice vojnika OSBiH bacilo je crnu mrlju na sav napredak koji smo postignuli, ali to nas neće pokolebati u izvršavanju naših zadataka – ističe ministrica Pendeš u izjavi za Fenu.

Istodobno, značajnim smatra potpisivanje niza sporazuma, kao i sudjelovanje u regionalnim inicijativama, te u tom kontekstu posebno izdvaja sporazum koji je potpisala s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije i potpredsjednicom Evropskog povjerenstva Federicom Mogherini.

Kada se radi o planovim za novu godinu, ministrica Pendeš podsjeća da se zadaci, prije svega, odnose na kontinuitet u onome što je kvalitetno urađeno tokom posljednjih osam mjeseci.

- Nastavit ćemo s knjiženjem vojne imovine, uništavanjem NSiMES-a (naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava), a temeljem Odluka Predsjedništva BiH sudjelovat ćemo u mirovnim operacijama i davati pomoć našem stanovništvu kada se god za to ukaže potreba – precizira ministrica.

U vrhu prioriteta su podizanje stepena sigurnosti na lokacijama OSBiH, kao i potpora, ukoliko bude potrebno, sigurnosnim agencijama u borbi protiv terorizma.

Ministrica Pendeš je uvjerena da će nastavak značajnog napretka u Ministarstvu odbrane i OSBiH dovesti do ostvarivanja ključnog cilja - aktiviranja MAP-a na summitu u Varšavi, što bi, kako navodi, bio izuzetno pozitivan signal svima u BiH, ali i mogućim stranim investitorima i partnerima.

Nadalje, očekuje da će s novom energijom u 2016. godini "svi skupa u MOBiH i OSBiH jačati naše kapacitete, predano i pošteno raditi na uklanjanju svih problema koje smo uočili, boriti se protiv korupcije i nepotizma kako bi ostali državna institucija broj jedan kada je u pitanju reformski proces i ispunjavanje zakonom definiranih obveza“. /vijesti.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa