.

Kiseljak: Obilježena 22. obljetnica 3. gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“

18 Siječanj 2016

Odličnom organizacijom i hrabrošću „Jastrebovi“ su dali nemjerljiv doprinos obrani hrvatskog naroda u središnjoj Bosni i BiH.

 


Polaganjem vijenaca pred spomen bistom Mati Lučiću Maturici, u krugu istoimene vojarne u Kiseljaku, misom zadušnicom u kapelici Sv. Martina služenoj u spomen na 54 poginula pripadnika 3. gardijske motorizirane brigade „Jastrebovi“ kao i sve poginule hrvatske branitelje središnje Bosne te svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, obilježena je 22. obljetnica osnutka „Jastrebova“.

Žrtvama poginulih branitelja, uz obitelji i članove Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te bivše suborce i predstavnike Oružanih snaga BiH, poklonilo se i izaslanstvo HDZ BIH predvođeno zamjenikom ministra vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Matom Franjičevićem te predsjednikom ŽO HDZ BIH ŽSB i ministrom u Vladi ŽSB Nikolom Grubešićem.

U izaslanstvu su bili i predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina, ministar MUP-a Vlade ŽSB Feliks Vidović, načelnici općina Kiseljak i Kreševo Mladen Mišurić-Ramljak i Radoje Vidović, zastupnici u Saboru ŽSB Suzana Krišto i Ljupko Sučić te predsjedateljica OV Busovača Mirjana Plavčić.

Nastala u vrlo teškim okolnostima, dok se hrvatski narod u središnjoj Bosni grčevito borio za goli opstanak, u siječnju 1994. godine, 3. gardijska brigada „Jastrebovi“ okupila je najbolje hrvatske sinove Lašvanske i Lepeničke doline. Nisu dugo čekali na prvi zadatak. Bile su to Buhine kuće u Vitezu, a potom i brojne druge akcije poput Zavrtaljke u Kiseljaku. Svega toga prisjetili su se i na 22. godišnjicu osnutka bivši zapovjednici te pripadnici Brigade. Na svečanosti u Kiseljaku ove su godine bila trojica zapovjednika brigade, brigadiri Mario Bradara i Dragan Vinac te pukovnik Marinko Jurišić.

Uz izvedbe vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, nazočnima su se obratili pukovnik Josip Slišković, zapovjednik 2. pješačke bojne i brigadir Slaven Galić, zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH.

Okupljenima na 22. obljetnici osnutka Jastrebova obratio se i general pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, ujedno i izaslanik ministrice obrane BiH Marine Pendeš. Jeleč je naglasio kako je ponosan na 2. pješačka bojnu sa sjedištem u Kiseljaku koja baštini uspomenu na 3. GB „Jastrebovi“. „Kroz Oružane snage BiH bivši Jastrebovi danas daju nemjerljiv doprinos na putu BiH ka europskim integracijama i NATO-u kao što su u ratu dali nemrjeljiv doprinos obrani hrvatskih prostora u središnjoj Bosni i BiH“, istaknuo je general pukovnik Anto Jeleč.

Osim ministrice Pendeš, uz ispriku za nedolazak zbog ranije preuzetih obaveza čestitke su poslali i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBIH Lidija Bradara. /o.t./

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa