.

Kiseljak: Obilježena 22. godišnjica Bitke za Zavrtaljku

30 Siječanj 2016

Dana 29. siječnja 2016. godine bio je skoro pa proljetni dan u Kiseljaku. Temperatura u debelom plusu, snijeg tek daleko na obroncima planina. Upravo suprotno vrijeme pratilo je pripadnike HVO-a 29. siječnja 1994. godine dok su nadljudskim naporima, praćeni pravom snježnom mećavom i velikom hladnoćom, pokušavali osvojiti dotad neosvojivu Zavrtaljku.

 


U obilježavanju 22. obljetnice Bitke za Zavrtaljku sudjelovalo je i izaslanstvo HDZ BiH predvođeno predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta FBIH Lidijom Bradara koja je s predsjedateljem Sabora ŽSB Josipom Kvasinom i načelnikom općine Kiseljak Mladenom Mišurićem Ramljakom nazočila polaganju vijenaca i paljenju svijeća za poginule hrvatske branitelje te Svetoj misi u župi Rođenja Blažene Djevice Marije na Brestovskom.

Misu je predvodio fra Damir Pavića, župnik župe Brestovsko koji je pred Spomen obilježjem ali i u župnoj crkvi na misi zadušnici, govorio o smislu žrtve koju su hrvatski branitelji podnijeli te besmislu ratova. „Rat je veliko zlo, ali on je na jedan način i križ koji nam je često nametnut. Samo vjera i Isus braniteljima su dali snage prihvatiti i nositi taj križ i usprkos svemu obraniti svoj narod i domovinu. Dokazali su tako da je pored časnog života, moguće i časno umrijeti“, poručio je okupljanima fra Damir.

Zavrtaljka je kota na planini Zahor koja dominira Brestovskom i Bilalovcem, selima pretežito nastanjenim hrvatskim stanovništvom, smještenim na rubnim područjima općine Kiseljak prema Busovači. Zauzimanjem Zavrtaljke i kontroliranjem spomenutih sela, Armija BiH u ratu je presjekla komunikaciju između Lepeničke i Lašvanske doline i tako od jedne hrvatske enklave napravila dvije. Upravo zato, Zavrtaljka se, ma koliko se to činilo nemogućim, jer radilo se o izazito nepristupačnoj koti, morala zauzeti. Jer kontrolirati Zavrtaljku značilo je rasterećenje Lašvanske doline koja se nalazila u izuzetno teškom položaju, ali i spječavanje daljnjih zločina Armije BiH.

Bitka za Zavrtaljku jedna je od ključnih u obrani središnje Bosne, a ujedno i posljednja prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma i zaustavljanja ratnih sukoba u BiH. Skupina mladih Kiseljačana, zajedno sa sudionicima Bitke sutra će put Zavrtaljke gdje će biti blagoslovljen novopostavljeni križ./o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa