.

U Jajcu proslavljena dvadeseta obljetnica povratka Školskih sestara franjevki

19 Veljača 2016

Provincijska predstojnica s. Kata Karadža, zahvalila je Bogu za sve darovano, sestrama i svim ljudima koji su doprinijeli povratku zajednice u Jajce.

 

Zajednica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u Jajcu obilježila je 12. veljače 2016. dvadesetu obljetnicu svoga povratka u taj kraljevski grad. S. Iva Klarić u svom izvješću o proslavi piše:

“Prisjećale smo se još jednog novog početka u nizu početaka, počevši od onog povjesnog prvog dolaska sestara franjevki u Bosnu (1929.). Iščitavajući kućnu kroniku prisjećale smo se želje sestara da se, nakon rata devedesetih godina, vratimo na svoja ognjišta i sa svojim narodom. Iz tog razloga željele smo skromnim slavljem zahvaliti Bogu za dvadesetogodišnju povratničku povijest, kao i za sve sestre koje su ugradile svoj život u povratnički mozaik jajačkog puka te svojim nesebičnim življenjem i svjedočenjem Boga ljubavi i praštanja ispisivale nove stranice povijesti života i suživota na ovim prostorima.

Proslavu obljetnice započele smo trodnevnicom i proslavom Gospe Lurdske, suptarona Župe Jajce, kanonskom vizitacijom provincijske predstojnice s. Kate Karadža i primanjem franjevačkog znaka Družbe. Vrhunac svih ovih događanja bilo je euharistijsko slavlje u našoj kapelici Presvetog Trojstava koje je predslavio fra Zoran Mandić, gvardijan franjevačkog samostana u Jajcu u koncelebraciji fra Branka Malikinušića, župnog vikara u Župi Uskoplje.

Uz sestre zajednice u Jajcu slavlju su nazočile s. Kata Karadža, provincijska predstojnica, s. Lidija Jurišić, zamjenica provincijske predstojnice i s. Mira Bliznac.

Fra Zoran je u prigodnoj propovijedi istaknuo da je povratak i djelovanje sestara bilo od velike važnosti za jajački puk u poratnim godinama. Njihova prisutnost je također i danas jako važna u opstanku ovoga kraja i naroda na svojim ognjištima.

Ondašnja Uprava Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije prepoznaje potrebu povratka sestara u jajački kraj i šalje dvije sestre, s. Ancilu Mrkonjić i s. Miru Bliznac, u pastoralnom djelovanju u župi, školi i bolnici. No, potrebe su nadilazile ovu malu zajednicu pa Uprava šalje još dvije sestre, s. Ljubicu Stjepanović i s. Bernardinu Brajinović, također u pastoralnom djelovanju i školi te djelovanje u dječjem vrtiću. U kućnoj kronici je zapisano: „U gradu je vladao neki neobičan ugođaj: nešto kao Divlji Zapad s pitomim ljudima.“ U takvom vremenu i prostoru sestre su bile poput svjetionika povratničkom puku iako su i same prolazile mnoge poratne poteškoće, istaknuo je fra Zoran.

Na poseban način je zahvalio s. Kati Karadža, provincijskoj predstojnici i članicama Provincijskog vijeća što imaju sluha za potrebe jajčkog kraja i puka te šalju sestre koje nastoje odgovoriti potrebama današnjeg vremena, vremena u kojem se istinske vrijednosti nalaze u tami.

Riječi pozdrava uputila je i provincijska predstojnica s. Kata Karadža istaknuvši da „na poseban način ovu obljetnicu obilježavamo euharistijskim slavljem kojim smo Bogu zahvalile za sve što smo kao zajednica doživjele i proživjele ne samo u ovih dvadeset godina nego i od onog prvog dolaska sestara u Jajce, davne 1965. (…) Uz zahvalu dragom Bogu za sve darovano zahvalila je sestrama i svim ljudima koji su doprinijeli povratku naše zajednice u Jajce.“

Slavlje je nastavljeno kod zajedničkog stola gdje su se pridružila i braća franjevci: iz samostana sv. Luke – fra Mario Jelić, fra Hrvoje Radić i fra Drago Bojić, iz župe Podmilačje fra Ilija Stipić, fra Franjo Trogrlić  i fra Ivan Pilić te gvardijan iz Kotora/Crna Gora fra Filip Karadža. Bila je to prigoda prisjetiti se mnogih događaja, na poseban način događaja prvih godina poraća.

Vjerujemo da je ova obljetnica svima nama poticaj za zauzetije djelovanje u današnjim novim (ne)prilikama na slavu Bogu i na spasenje svih onih kojima smo poslane. Molimo Gospodara žetve da posijano sjeme žrtve, ljubavi, dobrote i milosrđa urodi plodom za buduće naraštaje u ovom kraljevskom kraju. Bio On naš Suputnik i Svjetionik na putu koji je pred nama”, zaključuje u svom izvješću s. Iva.

/volimjajce.com/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa