.

Obilježena 22. godišnjica stravičnog zločina u Križančevom selu

22 Prosinac 2015

U Križančevom selu je danas obilježena tužna 22. obljetnica stradanja 64 Hrvata.

 

Na današnji dan 1993. godine pripadnici Armije BiH su izvršili zločin nad hrvatskiom braniteljima i civilima u Križančevom selu, a nakon toga selo spalili i srušili. Naime, tog 22. prosinca 1993., u akciji “Krvavi badnjak“,  postrojbe ABiH iz Viteza, Zenice, Tuzle i Sarajeva, u maglovito jutro probile su liniju obrane 1. bojne Viteške brigade HVO-a i zaposjele Križančevo Selo, te tako ozbiljno zaprijetili obrani Viteza i Lašvanske doline. Tada su postrojbe ABiH upadom u Križančevo Selo došle su nadomak prometnice Vitez – Busovača, prijetilo je njezino presijecanje, a time i veza Lašvanskom dolinom, a središte Viteza od zaposjednutog Križančeva Sela bilo je udaljeno oko 1000 metara. Prilikom zvjerskog napada na selo i učinjenih ubojstava, dio hrvatskih branitelja i civila je zarobljen, odveden u selo Počulica, a tek pod pritiskom Međunarodnog crvenog križa nakon 39 dana razmjenjeni su kod Gropčića u mjestu Dubravica. Sva tijela su bila strahovito masakrirana, s lomovima ekstremiteta, rebara, grudnoga koša, vilica, lubanje, sa vidljivim brojnim tragovima mućenja. Za ovaj zločin, kao i za mnoge druge zločine u Vitezu i Lašvanskoj dolini, nitko nije odgovarao.

Danas su u sudjelovanju obilježavanja zločina u Križančevom selu nazočili brojni predstavnici sa svih razina vlasti u BiH, uključujući i predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića, predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru i ministricu obrane BiH Marinu Pendeš.

O ovome krvavom događaju na komemorativnom skupu održanom u amfiteatru Osnovne škole „Dubravica“ govorio je ratni zapovjednik Viteške brigade HVO-a Mario Čerkez. U svome govoru, uz osvrt na stradanje Hrvata, Čerkez je posebno naglasio nužnost sankcioniranja odgovornih za ovaj zločin.

Ovom prilikom u crkvi sv. Leopolda Mandića služena je sveta misa, koju je predvodio viteški župnik fra Marko Kepić. Uoči polaganja vijenaca, paljenja svijeća i molitve nazočni su se u mimohodu se zaputili prema spomen obilježju u Križančevom Selu. /o.t./

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa