.

Stanovnici SBK ne znaju kakav zrak dišu: Protiv zagađenja se boriti vraćanjem toplih radijatore u domove stanovnika

22 Siječanj 2020

Dok većina regiona muku muči sa zagađenjem zraka, stanovnici Srednjobosanskog kantona ne znaju niti kakav zrak dišu.

Naime, kako nam je u neformalnom razgovoru potvrdio Amir Šečibović, ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, na području SBK ne postoji monitoring zraka, odnosno za sad se ne provode ispitivanja i testiranja zraka na zagađenja, s čim velikih problema imaju veći gradovi kao što su Sarajevo, Zenica, Kakanj…

Premijer SBK Tahir Lendo za Drukčiji radio kaže kako to pitanje još nije aktualizirano jer kanton dosad, osim Jajca, nije imao većih problema sa zagađenjem, niti imamo teških industrijskih zagađivača.

“Mi u SBK dosad nismo imali takvih slučajeva, osim Jajca u kojem se spominje zagađenje zbog prisustva određenih tvari u zraku. Mi nemamo takve industrije kao drugi gradovi jer smo vodili računa u prethodnom periodu šta i gdje instalirati, pa samim tim nemamo ni zagađivača”, rekao je Lendo.

Prema njegovim riječima, općinske razine trebaju se pozabaviti sustavima daljinskog grijanja kako bi smanjili zagađenja koja nastaju individualnim ložištima.

“Nemamo u svim gradovima, tamo gdje je koncentracija kolektivnog stanovanja riješene sustave daljinskog grijanja. Na tom planu općinski nivou moraju rješavati sustav grijanja jer primjećujemo, naročito u kotlinskom dijelu, da su prisutne magle i određena zagađenja zbog individualnih ložišta”, kazao je Lendo za Drukčiji radio, te dodao da će strategija borbe protiv zagađenja biti bazirana na rješavanju sustava grijanja.

“Ministarstvo će uraditi energetske bilance kad je u pitanju energetski sektor i predložit će načine rješavanja. Sustav daljinskog grijanja najbolji je, pogotovo u gradovima, jer poboljšava uvjete i smanjuje zagađenje”, kazao je premijer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/drukciji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa