.

Održan sastanak s načelnicima Općina Kantona Središnja Bosna

03 Travanj 2020

Dana 2. travnja 2020. godine u zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona održan je sastanak na kojem su prisustvovali premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo te predsjednici Kriznog stožera Ministarstva privrede ministar Nisvet Hrnjić i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike ministar Anto Matić. Sastanku su prisustvovali i direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona Sead Karakaš i direktor Kantonalne uprave za civilnu zaštitu Nikica Stipinović, kao i općinski načelnici općina s područja Srednjobosanskog kantona.

Na sastanku se razgovaralo o „Provođenju mjera i naredbi u vezi borbe protiv koronavirusa (COVID-19)“, Premijer SBK je upoznao sve načelnike da Vlada Srednjobosanskog kantona zasjeda svaki dan, i razmatra sve aktivnosti poduzete od proglašenja stanja nesreće i da se razmatraju sva Izvješća, provedba i implementacija mjera i naredbi s višeg nivoa i s kantonalnog nivoa i izdaju se dodatne mjere za sve organe i općinske štabove CZ.

Načelnici općina su obaviješteni da je Vlada SBK sav svoj rad prilagodila novonastaloj situaciji, kako je zahtijevala pojava koronavirusa. Sve naredbe koje stižu s višeg nivoa provode se besprijekorno i kantonalne naredbe su harmonizirane.

S aspekta pomoći zdravstvu, Vlada SBK u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, sugerirala zdravstvenoj struci da se izvrši prestrukturiranje kapaciteta bolnica, a sve u cilju da se sačuvaju zdravstvene ustanove i osoblje pod svaku cijenu, to je prioritet. Prestrukturiranje je izvršeno u skladu s preporukama, i krenulo se u nabavku dodatne zdravstvene opreme i lijekova, kako bi se pomoglo svim zdravstvenim ustanovama na Srednjobosanskom kantonu.

Vlada SBK, Zavod za javno zdravstvo i zdravstvene institucije su krenuli u jačanje kapaciteta i stvaranje uvjeta da uz propisane mjere i na adekvatan način zbrinu potencijalno oboljele od korona virusa. Vlada SBK, Zavod za zdravstveno osiguranja SBK i UNDP (s dijelom sredstava) su u prvom momentu na raspolaganje stavili 2.000.000,00 KM. Sredstva su namijenjena za nabavku zdravstvene opreme, zaštitne opreme i lijekova.

Na sastanku su doneseni i sljedeći zaključci:
- Da sve općine uspostave općinske štabove (staviti u funkciju dežurstva, ljudstvo, itd.)
- Da se izvrši usklađivanje radnog vremena za sve djelatnosti kojima je dozvoljen rad (jedinstveno za cijeli kanton), u skladu s Naredbom FŠCZ.
- Da sve općine izvrše higijenske mjere čišćenja ulica i institucija grada, u organizaciji s JKP-ima, Veterinarskim stanicama i HES službama, vatrogasnih jedinica, itd.
- Da sve općine svoja izdvajanja za humanitarne organizacije uvećaju.
- Da sve općine posebno izvrše kontrolu ugovora s dobavljačima hrane (ishrana namijenjena za alternativni smještaj)
- Da sve općine izvrše finalne pripreme izolatorija, zbog lakšeg rada zdravstvenog osoblja.
- Da sve općine upite oko nabavke zdravstvene opreme upute ka Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, zbog centralizirane nabavke.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa