.

Novi Travnik: Općinsko vijeće zatražilo preispitivanje odluke o proglašenju proračuna i zatražilo reviziju za zadnjih pet godina

14 Travanj 2020

Općinsko vijeće Novog Travnika na danas održanoj sjednici u novotravničkom Domu kulture usvojilo je prijedloge odluke o preispitivanju odluka o proglašenju i izvršenju proračuna općine, te donijelo zaključke o traženju informacije o poduzetim mjerama u cilju ublažavanja pandemije koronavirusa i traženju revizije godišnjih izvješća za zadnjih pet godina.

Sjednica je održana u krnjem sastavu bez vijećnika SDA i satelitskih stranaka, a mogli su, kako je rečeno, nazočiti samo akreditirani i profesionalni novinari.

Ova sjednica, faktički, reakcija je oporbe na proglašenje proračuna od strane načelnika Refika Lende.

“Navedene odluka je nezakonita i neustavna, te se traži da načelnik svoju odluku preispita i poništi,kao i da ne vrši isplate iz proračuna jer se takvim ponašanjem krše odredbe zakona. Načelnik je dužan da predlaže nacrt proračuna i dostavlja ga u daljnju proceduru, što nije ispoštovao, jer je isti u više navrata dostavljao da bi ga odmah povlačio s obrazloženjem da nije validan”, stoji u odluci koju je Vijeće usvojilo.

Vijećnik Fikret Skopljak upozorio je da se ne radi u interesu građana, nego u osobnom ili obiteljskom interesu pojedinaca.

“Mi smo kao zakonodavno tijelo uskraćeni da amandmanima djelujemo na proračun. Uskraćeni smo i mi i građani. Interesa nije ni bilo da proračun dođe na sjednicu. Ne radi se u interesu građana, nego u osobnom ili obiteljskom interesu pojedinaca”, rekao je Skopljak.

Slično je kazao i vijećnik Zdenko Dominović koji je rekao da načelnik nije niti imao namjeru poslati prijedlog proračuna pred vijećnike, dok vijećnik Marijan Marjanović upozorava da bi po trenutnoj situaciji trebalo sve stati i da se iz proračuna isplaćuju samo dugovi.

“Ovo što je načelnik napravio je mimo zakona, nije dobro da jedna osoba predlaže i usvaja proračun i odluku o izvršenju, radi reviziju i daje kriterij za utrošak sredstava koja god to osoba bila. Ovo nema zakonito uporište, jedini način je da načelnik preispita odluku i stavi prijedlog pred Vijeće da ga razmatra”, rekao je Marjanović.

 

 

/drukciji.ba/

foto: Facebook: notra.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa