.

Vlada KSB održala sjednicu, ‘korona-zakon’ nije dobio potrebnu većinu

14 Svibanj 2020

Vlada Županije Središnja Bosna (ŽSB) na danas održanoj sjednici razmatrala je Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica (korona-zakon) koji je u proceduru uputilo ministarstvo gospodarstva ŽSB.

Na sjednici je istaknuto kako je uz napore koje je Vlada ŽSB zajedno sa zdravstvenim radnicima, policijom, kriznim stožerima i drugim dionicima dala u zaustavljanju širenja koronavirusa, također kontinuirano radila i na izradi konkretnih mjera za pomoć gospodarstvu.

Prva mjera, jednokratna potpora obrtnicima i malim poduzećima kojima je zabranjen rad je donesena 31.3.2020., nakon čega je raspisan javni poziv, za što je Vlada ŽSB spremna izdvojiti 1,2 milijuna KM. Vrlo brzo na dnevni red Vlade treba doći prijedlog za dodjelu ove pomoći.

„Zabrinjavaju nas projekcije Federalnog ministarstva financija koje predviđaju pad prihoda u Županiji Središnja Bosna za 20,6% ili 44 milijuna KM. Ove podatke smo dobili prije dva dana i oni predstavljaju zakonski okvir za izradu rebalansa Proračuna ŽSB i u tijeku je postupak usuglašenja prihoda i rashoda u rebalansu proračuna.

Danas predloženi ‘korona-zakon’ od strane Ministarstva gospodarstva ŽSB nije dobio potrebnu podršku jer je kreiran tako da obuhvaća velik broj potencijalnih korisnika što bi kreiralo dodatni udar na Proračun ŽSB u iznosu od oko 40 milijuna KM. To ŽSB ne može podnijeti. Mi kao Vlada ŽSB moramo poštovani sve ustavne i zakonske obveze i brinuti o financijskoj stabilnosti Proračuna ŽSB. Volja za pomoć gospodarstvu itekako postoji i kroz izradu rebalansa Proračuna, u uvjetima značajnog pada prihoda ŽSB, pokušat ćemo udvostručiti postojeća sredstva za pomoć gospodarstvu i formirati ‘fond za potporu gospodarstvu’ pogođenom posljedicama pandemije koronavirusa. Zakon ili Program utroška sredstava, nije važan modalitet, važno je pomoći gospodarstvu u granicama mogućnosti, usuglasiti kriterije i utvrditi raspoloživi iznos kroz rebalans.“, kazala je ministrica Mirjana Plavčić nakon današnje sjednice Vlade ŽSB.

 Ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Bojan Domić (HDZ BiH) kazao je kako će zaposlenima u obrazovanju, kao i ostalim proračunskim korisnicima, biti isplaćena naknada za prijevoz i topli obrok odvojeno od plaće.

„Ponovno se zbog koronavirusa nalazimo u situaciji da naknadu za prijevoz i topli obrok moramo isplatiti odvojeno od plaće. Nismo sretni zbog toga, no financijske posljedice su velike i predstavljaju značajan udar na Proračun ŽSB.“

„Vlada ŽSB, resorna ministarstva, uredi i drugi institucije su već do sad napravile ogromne uštede. Nadam se da ćemo dobru volju i razumijevanje pronaći i kod proračunskih korisnika. Mi kao Vlada ŽSB smo spremni svako smanjenje nadoknaditi u predstojećim mjesecima kada financijska situacija bude mnogo povoljnija. O svemu tome ćemo razgovarati i dogovarati sa sindikatima.“

 Ministar zdravstva i socijalne politike ŽSB Anto Matić (HDZ BiH) kazao je kako je završen proces registracije bolnica u ŽSB.

„Sve bolnice u ŽSB dobile su rješenja nadležnog suda o registraciji i od danas je osnivač svake bolnice u ŽSB Sabor Županije Središnja Bosna.“, kazao je Matić. Dotakao se i epidemiološke situacije u ŽSB:

„Vrtići će ubrzo početi raditi. Zavod za javno zdravstvo ŽSB će provesti aktivnosti testiranja uposlenika i utvrditi epidemiološko stanje. Epidemiološka situacija u ŽSB je za sada prilično dobra. Od 39 slučajeva zaraze u ŽSB, 19 osoba je izliječeno. 10 osoba se trenutno liječi, od čega su 2 osobe na bolničkom liječenju.“

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa