.

KSB: Usvojen rebalans proračuna i "korona zakon"

04 Lipanj 2020

Na prijedlog resornog ministarstva financija Vlada ŽSB je na današnjoj 44. sjednici usvojila Rebalans proračuna ŽSB za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 214 milijuna KM. U odnosu na prvobitno planiranih 219 milijuna KM, danas usvojenim Rebalansom proračuna ŽSB planirani su prihodi i rashodi manji za 5 milijuna KM.

U uvjetima ogromnog smanjenja prihoda (44 milijuna KM), Vlada ŽSB se opredijelila na kombinaciju ušteda, prestrukturiranja, pribavljanja sredstava s viših razina i potencijalnih kreditnih sredstava. Uz sredstva MMF-a potrebno je pronaći i osigurati dodatnih 12 milijuna KM, a kontrolom rashoda u proračunu ŽSB ušteđeno je do sad više od 10 milijuna KM.

Usvojen i ‘korona zakon’ težak 5,6 milijuna KM.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa – tzv. ‘korona zakon’ težak ukupno 5,6 milijuna KM i isti je odmah upućen u saborsku proceduru.

Iako je donošenje ovog zakona prolongirano zbog nepotpunih financijskih pokazatelja i projekcija punjena proračuna, na današnjoj sjednici donesen je na zadovoljstvo svih članova Vlade ŽSB.

Istaknuto je kako ovaj Zakon donosi niz konkretnih i kvalitetnih rješenja poglavito u svezi s pomoći tisućama radnih mjesta u ugroženom gospodarskom sektoru. Zakonom će, uz ranije planirane i objavljene transfere, biti održavana poticajna politika u strateškim gospodarskim granama – poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, poduzetništvu, cestogradnji i dr., čime se otvara prostor za opravak i sprečavanje daljnjeg gubitka radnih mjesta.

„Rebalansom proračuna na transferima u okviru ministarstva gospodarstva ŽSB planirano je 5,6 milijuna KM kao pomoć poslovnim subjektima. Uz to, u okviru ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽSB i ministarstva prostornog uređenja ŽSB zadržani su svi raniji transferi i planirana sredstva.“, kazala je u izjavi za medije ministrica financija ŽSB, Mirjana Plavčić.

„Prvi javni poziv za pomoć obrtnicima i malim poduzećima je uspješno okončan. Ministarstvo financija ŽSB užurbano provodi aktivnosti na obradi 834 odobrena zahtjeva, tako da se već ovaj tjedan planira sukcesivna isplata poticaja.“, istaknula je ministrica Plavčić.

Nema smanjenja plaća proračunskim korisnicima.

Smanjenje osnovica u ovoj fazi za proračunske korisnike u ŽSB nije planirano.

„Smanjenje plaća u ovom trenutku je posljednja opcija za ministarstvo financija i Vladu ŽSB, što ne znači da istog do kraja godine neće biti. Uštede smo napravili kroz kontrolu drugih troškova koji nisu uvjet za efikasan rad proračunskih korisnika. Mjerama Vlade ŽSB zaustavili smo daljnja upošljavanja, a što je rezultiralo uštedama u proračunu u iznosu od 1,4 milijuna KM. Situacija je teška i moramo se ponašati krajnje odgovorno i realno.“, rekla je ministrica Plavčić.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa