.

Na Vlašiću pronađena lokacija s posmrtnim ostacima više osoba

07 Lipanj 2020

Na lokalitetu Duboki potok, u općini Skender Vakuf/Kneževo, na nepristupačnoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci iz proteklog rata, a pretpostavlja se da se na tom mjestu nalaze posmrtni ostaci više osoba.

Tužitelj i stručni suradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koordinirali su proces pripreme i osiguranja lokacije, radi provođenja ekshumacije na lokalitetu Duboka-Duboki potok na planini Vlašić.

Na izuzetno nepristupačnoj lokaciji u planinskom području pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Večići-Kotor Varoš, koji su se u novembru 1992. godine preko Vlašića pokušavali prebaciti do Travnika.

Tijekom procesa ekshumacije bit će angažirani stručni deminerski i alpinistički timovi, kako bi se lokacija uspjela u potpunosti pretražiti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osim predstavnika Tužiteljstva BiH na lokaciji su bili prisutni i predstavnici Instituta za nestale osobe, kao i predstavnici preživjelih žrtava, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Ekshumacija će biti nastavljena u narednom periodu.

 Na Vlašiću pronađena lokacija sa posmrtnim ostacima više osoba

 

/tntportal.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa