.

Kardinal Puljić predvodio misno slavlje na spomen obilježju “Rije” u Rankovićima

18 Listopad 2020

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-HB u suradnji sa Udrugom KŠD “Glavica” danas su obilježili “Travničku tragediju”.

Riječ je o odavanju pijeteta Hrvatskim vojnicima i civilima koje su 1944. pogubili partizani u mjestu Rije – Rankovići. Tada je ubijeno više tisuća Hrvata (procjenjivano na 3000). Mjesto Rije – Rankovići je samo jedno od mjesta na kojem su pogubljeni Hrvati.

Na spomen groblju Rije, gdje su na koncu Drugog svjetskog rata partizani strijeljali bez suđenja hrvatske vojnike i civile, danas je služena sveta misa zadušnica.

Misu je predvodio kardinal Vinko Puljić uz mons. dr. Pavu Jurišića, te brojne svečenike iz travničkog dekanata. Na samom početku križnog puta, kardinal Puljić blagoslovio je spomen obilježje kod crkve sv.Josipa, a zatim su se brojni vijernici u molitvi križnog puta zaputili na Centralno spomen obilježje u Rijama.

Danas su u Rijama blagoslovljene kosti i skeleti šest osoba stradalih u II. svjetskom ratu, koji su pronađeni u Travniku 2002 godine, a bile su zakopane na groblju u Rastovcima.

Skeleti su premješteni u kosturnicu koja je izgrađena uz spomen obilježje u šumi Rije. /centralna.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa