.

Kako je koronavirus utjecao na rad folklornih društava u srednjoj Bosni

30 Listopad 2020

Kulturni život u doba koronavirusa posebno trpi. Nastupa je sve manje, a sve značajnije smotre ove godine su otkazane. Istražili smo s kakvim se izazovima suočavaju folkloraši u srednjoj BosniNastupaju li, održavaju li probe i kada očekuju da će ponovno zaigrati.

Tradicionalno „Sijelo u Paklarevu“ koje okupi veliki broj društava iz BiH i Hrvatske ove godine nije održano, ali se organizatori nadaju da će početkom kolovoza 2021. godine ipak imati smotru u svom selu.

„Probe s najmlađom pjevačkom i igračkom grupom održavaju se redovno, iako nema nastupa, a dok starija pjevačka skupina i mlađa igračka skupina sada ne održavaju probe. Posvećeni smo novim, malenim članovima folklora. Najviše smo razočarani zbog naše tradicionalne smotre „Sijelo u Paklarevu“ koja je odgođena zbog epidemioloških razloga“, kaže Marijana Vrhovac, tajnica IFD Paklarevo.

Ni smotra folklora „Poigrajmo naše kolo“ koja se početkom jeseni održava u Gučoj Gori ove godine nije održana. Ipak, folklorašima najveći problem predstavlja nemogućnost organiziranja redovnih proba.

„Ova situacija dovela je do otkazivanja kulturnih događaja, manifestacija, radionica, gostovanja i, nama najbitnijih, proba. Također, nismo bili u mogućnosti organizirati već tradicionalnu smotru folklora „Poigrajmo naše kolo“ u Gučoj Gori. Donesene mjere izmijenile su način života i trenutno smo morali obustaviti probe i okupljanja naših članova. Vjerujemo da će se situacija uskoro promijeniti i da ćemo nastaviti njegovati tradicionalne plesove i pjesme našega kraja“, kazala je Ankica Radić, dopredsjednica IFG „Sloga“ Guča Gora.

Smotra „Lepeničke jeseni“ ove godine je ipak održana, ali u mnogo manjem broju nego što je to bilo ranije.

„Probe nismo imali od ožujka pa do polovine svibnja. I od tada do danas imamo redovne probe, ali su folkloraši podijeljeni u tri skupine, tako da nikad nema više od 20 članova na probama folklora. Nastupe smo imali samo na Lepeničkim jesenima i to je bilo samo druženje društava s naše Općine Kiseljak. Sama ova situacija otežava rad drustva jer svaka proba koja se ne održi smanjuje kondiciju folkloraša, zaboravljaju koreografiju, tako da se ponavlja staro, a u biti bi trebali učiti nove korake i nove koreografije“, kaže Ivan Pecirep, voditelj folklorne i pjevačke skupine HKUD „Gromiljak“ Kiseljak.

Voditelji skupina zbog novih uvjeta primorani su svoje članove podijeliti u nekoliko grupa kako bi nastavili kontinuirano raditi.

„Nastupe nismo imali, ali se trudimo održavati probe. Naravno, nastojimo poštovati epidemiološke preporuke pa smo podijeljeni u više grupa. Problem je što je svakim susretom sve manje naših polaznika. S druge strane razumijemo strah djece i njhovih roditelja zbog ove situacije“, kaže Ana Mišković, voditeljica Škole folklora HKD Napredak Vitez.

Ivan Volić

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa