.

Znate li gdje se nalazi "Kamen na desetcima"?

10 Travanj 2021

Na zasijanoj površini, na pola puta između naselja Polje i Dolac na Lašvi, leže dva velika kamena. Stoljeća im nisu promijenila izgled, ali se u prošlom iznad njih uzdigao visoki dalekovod. Prirodni fenomen ili djelo ljudske ruke, tajna je poznata samo pticama koje svakodnevno prelijeću iznad lokaliteta Vrbice i zaustavljaju se na žicama dalekovoda broj 72.

Pisani povijesni izvori potvrđuju da se još u 13. stoljeću spominje župa Lašva kao župa i samostan u istoj. Je li samostan bio u obližnjem naselju Vakuf, na prostoru tvornice šibica u Docu, na obroncima Tarabovca ili nekoj četvrtoj lokaciji, također ostaje tajna. Ali lokalno stanovništvo je sigurno u jedno - kamenovi su direktno povezani s drevnom župom. To objašnjava i njihovu stoljetnu tradiciju paljenja svijeća i molitve.

Prema nekim svjedočenjima, na toj lokaciji trebala je biti izgrađena tvornica konfekcije „Borac“. Ali svaki put kada bi radnici počeli graditi, snažni pljuskovi bi prekinuli njihove radove. Neki će reći da dva kamena kriju tijela dvojice ubijenih svećenika još iz vremena turske okupacije. A mnogi se ne žele ni pitati otkuda na ovoj lokaciji, nego jednostavno nastavljaju pobožno dolaziti sa svojim molitvama uživajući u neobjašnjivoj tišini. Istina, danas je sve manje onih koji hodočaste u Polje. Pitanje je hoće li ovo zavjetno mjesto uskoro pasti u zaborav.

No, jedno je sigurno. Ove godine je u Polju posijana pšenica. Sljedeće godine će biti kukuruz. A onda krumpir. Kulture se na ovom posjedu izmjenjuju. Kao i godišnja doba. A dva kamena, poput jezerskog otoka, zauvijek strše u svojoj tišini.

 

I. V.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa