.

Održana javna tribina "Problematika izbornog sustava BiH – prijetnja ili prilika za renesansu BiH"

01 Svibanj 2021

U Travniku je u Centru za kulturu, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, održan tematski skup o ustavnim promjenama i izmjenama izbornog zakona u BiH pod naslovom „Problematika izbornog sustava BiH – prijetnja ili prilika za renesansu BiH“. Skup je održan na međustranačkoj razini za članove omladinskih asocijacija općinskih stranačkih organizacija u Travniku pa su sudionici skupa bili članovi mladeži OO HDZ-a BiH Travnik i članovi foruma mladih OO SDP-a, NiP-a i NS-a iz Travnika, dok se iz asocijacije mladih OO SDA Travnik nisu odazvali na poziv za sudjelovanje.

Izlagač i voditelj skupa bio je Toni Sandro Martić, mladi aktivist iz Travnika, čijim izlaganjem je obuhvaćena suština problematike izbornog zakonodavstva, njene implikacije i prepreke koje predmetna problematika generira u društveno-političkim sferama. Izlaganjem su također razmotrene i mjerodavne sudske presude Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava koje godinama opterećuju izborni sustav i demokratske procese u državi, a koje su predstavljene kao temeljne smjernice i nužni dio postizanja rješenja. Pored toga prikazani su i konkretni i cjeloviti prijedlozi rješenja izbora dužnosnika u one institucije vlasti koje su i predmet temeljnog prijepora, a to su Dom naroda PFBiH, Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH. 

"Osnovni cilj tematskog skupa bio je, kroz razmjenu sugestija i sučeljavanje argumenata, doći do konstruktivnih i integrirajućih prijedloga i zaključaka, a isto tako i razbijanje svih zabluda koje se pojavljuju u javnom diskursu, a koje društvo i političke aktere udaljavaju od rješenja te pozicioniranje u fokus svih mjerodavnih postavki i činjenica koje će olakšati put ka rješenjima. Glavni zaključak rasprave bio je kako bi građani i civilno društvo svakako trebali stvarati određenu vrstu pritiska na donositelje odluka kako bi se čim prije i čim kvalitetnije postigli dogovori s glavnim motivom ubrzanja europskog puta Bosne i Hercegovine i reformskog napretka", kazao je Martić. 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa