.

Načelnici KSB podržavaju pravedniju raspodjelu prihoda u FBIH

27 Siječanj 2022

Nakon prvog okupljanja u Busovači, jučer je u Novom Travniku održana druga o redu koordinacija načelnika Kantona Središnja Bosna.

Izvjestitelji su bili predstavnici ove Županije u tijelima Saveza općine i gradova FBIH, Kenan Dautović načelnik Travnika, te Mladen Mišurić-Ramljak načelnik Kiseljaka:

„Tema današnjeg sastanka bili su nacrti zakona, prije svega Zakon o izmjenama i dopunama zakona o načelima lokalne samouprave, te Zakon o boravišnoj taksi kao i Nacrta zakona o turizmu FBiH. Raspravljali smo na temu prednacrta zakona o pružanju besplatne pravne pomoći KSB, dotaknuli smo se izmjena i dopuna zakona o pripadnosti javnih prihoda gdje smo donijeli zaključak da podržavamo izmjene, te podržavamo potrebu donošenja novog zakona o pripadnosti javnih prihoda gdje će sve jedinice lokalne samouprave u FBiH i viših razina vlasti biti zadovoljne raspodjelom javnih prihoda. Kada je u pitanju zakon o boravišnim taksama ostaje sporan dio članskog doprinosa, turističke zajednice i pojedinci trebaju biti samoodrživi, a ne da isti zadire u općinske proračune. Boravišna pristojba je uredu, zna se tko mora plaćati, tko je oslobođen kao i raspored koji je definiran zakonom. 80% pripada jedinicama lokalne samouprave, odnosno turističkim zajednicama lokalne samouprave. Kada je u pitanju zakon o turizmu tu jesmo nezadovoljni glede raspodjele pristojbi, na koji način se raspoređuje ako mi utemeljimo turističke općinske zajednice? Raspodjela nije dovoljna za rad turističkih zajednica, te je iznos nedostatan", riječi su načelnika općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka.

IMG_8208.JPG

Načelnik Travnika je kazao kako pozdravlja ozbiljno shvaćenu ulogu Saveza općina i gradova od strane kolega načelnika:

"I ova koordinacija je odlična prilika za kolegu iz Kiseljaka i mene kako bismo na najbolji mogući način prezentirali i branili interese onoga što je lokalna zajednica ostvarila. Što se tiče zakona o turističkoj zajednici, bitno je naglasiti da KSB ima svoj zakon, ali mu je potrebna potpuna regulativa u smislu pravilnika, te smo se danas založili da se pravilnici aktiviraju kako bi se boravišna pristojba mogla prikupljati na odgovarajući način. KSB kroz lokalne samouprave ima priliku razvitka i napredovanja kroz rad turističkih zajednica i ovoga puta sam zahvalan kolegi Duji na odličnom gostoprimstvu. Našim općinama bi najbolje odgovarala raspodjela po principu 80-10-10, dakle 80% općina, 10% kanton i 10% FBiH, s tim da bi to se sve to dijelilo na jedinstven račun, ali straha o kasnijoj raspodjeli sredstava nema. Potrebna je strategija koju ćemo implementirati kroz infrastrukturna ulaganja, dakle sredstva vraćati u turizam, a ne ih potrošiti kao da se ništa nije dogodilo“, kazao je Dautović prilikom izjava za medije.

IMG_8209.JPG

Dogovoreno je da naredna koordinacija bude u općini Gornji Vakuf/Uskoplje, a domaćin današnjeg sastanka načelnik Stjepan Dujo izrazio je zadovoljstvo odrađenim:

"Jako je važno da se održavaju koordinacije i sastanci svih načelnika naših kantona jer se upoznajemo s problemima koji su jednaki u svakoj našoj jedinici lokalne samouprave. Komuniciramo, raspravljamo i donosimo zaključke vezane za zakone koji se tiču lokalne samouprave, naravno kako bi omogući kvalitetniji život naših građana. Također danas je donesen zaključak da se zakaže i sastanak s Predsjednikom Vlade FBiH, glede izmjene određenih zakona koji se odnose na raspored pripadnost javnih prihoda, odnosno na pripadnost prihoda po porezu na dobit. Općine žele sudjelovati u redovnom donošenju zakonskih akata na razini FBiH, a Parlament FBiH ima obvezu da sve zakone prethodno uputi prema Savezu općina i gradova koji ujedno daju svoje mišljenje i sugestije o istim“, kazao je Dujo te dodao da ova koordinacija predstavlja zajednicu 12 općina, odnosno predstavnike istih koji razgovaraju s ciljem implementacije određenih prijedloga na zadovoljstvo svih.

IMG_8212.JPG

Kako su načelnici u svojim izjavama i spomenuli usvojena su i tri konkretna zaključka:


- Načelnici KSB daju punu podršku donošenju Zakona o turizmu u FBIH te Zakonu o boravišnim pristojbama te ističu kako je potrebno donijeti i
usuglasiti i podzakonske akte županijskog zakona o turizmu


- Načelnici KSB daju punu podršku izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, ali i njegovoj daljnjoj izmjeni odnosno reformi istog


- Načelnici KSB svoje predstavnike u Savezu općina i gradova zadužuju za organiziranje sastanka s predsjednikom vlade FBIH, te resornim ministrima financija i poduzetništva na temu sličnih zakona odnosno konkretno raspodjele poreza na dobit.

IMG_8177.JPG

 

/notra.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa