.

Obilježena 27. obljetnica oslobođenja Jajca: Hrabrost i spremnost na žrtvu svakog hrvatskog branitelja bili su temelj ove veličanstvene pobjede

13 Rujan 2022

Cjelodnevnim programom u Jajcu se danas obilježava 27. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Maestral“ i oslobođenja Jajca, prenosi Radiotelevizija Herceg Bosne.

Nakon svete mise zadušnice za poginule branitelja izaslanstva općinske, županijske, federalne i državne vlasti, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence kod središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima.

Uslijedio je mimohod ratnih stjegova te središnja svečanost.

Tom prigodom, predsjedatelj Općinskog vijeća Jajca Josip Topić istaknuo je kako žrtva hrvatskih branitelja nikada neće biti zaboravljena.

Naša pobjeda nije bila slučajna, ona je izborena, plaćena krvlju naših branitelja i civila. Dužni smo im danas i zauvijek odati dužno poštovanje, čuvati sjećanje na njih i skrbiti o njihovim obiteljima i djeci. Obvezni smo čuvati zajedništvo našega naroda, boriti se i očuvati konstitutivnost i ravnopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda i ostalima u BiH – poručio je Topić.

General zbora Stanko Sopta, ratni zapovjednik hrvatskih snaga na glavnom smjeru za oslobođenje Jajca, prisjetio se ratne 1995. godine, istaknuvši u svom govoru kako sudionici tih događaja moraju svakodnevno svjedočiti istinu.

Mnogi istinu danas prekrajaju, a bez istine nema pravoga mira i ljudskog napretka. 13. rujna 1995. na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića postrojbe hrvatskih snaga razvile su hrvatsku zastavu i obznanile slobodu Kraljevskom gradu. Ova vojno-redarstvena operacija nosila je kodno ime “Maestral” i njom je zapovjedio general-pukovnik Ante Gotovina. Ovom uspjehu hrvatskih snaga prethodile su akcije u kojima su oslobođeni Kupres, Glamoč, Grahovo, Drvar, Mrkonjić Grad, deblokiran je Bihać i došlo se na domak Banjaluke – kazao je Sopta.

Podsjetio je kako je temelj svih tih akcija bio Splitski sporazum, koji je potpisan 22. srpnja 1995. Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a na poticaj SAD-a.

Hrabrost, odvažnost, inicijativa, a nadasve spremnost na žrtvu svakog hrvatskog branitelja bili su temelj ove veličanstvene pobjede. Ne bi bilo slobode bez prolivene krvi, bez položenih života. Ponovimo s bolom i ponosom, ne zaboravimo, u akciji “Maestral” poginulo je 74, a ranjeno 226 bojovnika hrvatskih snaga. Na spomeniku ispred nas uklesana su imena 195 poginulih jajačkih, hrvatskih branitelja. Svima njima danas zahvaljujemo i spominjemo ih u molitvi – kazao je Spota.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa