.

Milanović u Jajcu: Bez hrvatske vojske i HVO-a, BiH ne bi bila oslobođenja

13 Rujan 2022

Cjelodnevnim programom u Jajcu se danas obilježava 27. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Maestral“ i oslobođenja Jajca, prenosi Radiotelevizija Herceg Bosne.

Današnjoj svečanosti nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je tom prigodom Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao brigadu HVO-a „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ Jajce.

– Mi moramo cijelo vrijeme zdravim argumentima, otvorenog čistog srce i bistrih očiju, objašnjavati, tumačiti i dokazivati zašto je ova cijela hrvatska priča u BiH epopeja s elementima tragedije, ali i rapsodije, poštena i ispravna, zašto je to pravi put i zašto smo na pravoj strani povijesti. Bez hrvatske vojske i HVO-a, BiH ne bi bila oslobođenja, krvavi rat i okupacija ne bi bili završeni niti bi BiH danas bila cjeloviti država – istaknuo je Milanović u svom govoru.

Po njegovim riječima, pobjede hrvatskih snaga u devetom i desetom mjesecu 1995. godine, uz, kako je rekao, povremenu ali vrijednu pomoć Petog korpusa Armije BiH, natjerale su srpsku stanu da mjesec dana kasnije sjedne za pregovarački stol u Daytonu.

– To je istina i ništa drugo. Na toj istini mi gradimo sve svoje argumente u manjem ili većem zajedništvu vlasti u Hrvatskoj i vas ovdje u Bosni i Hercegovini, i uz puno poštovanje ove države. To poštovanje prema Bosni i Hercegovini je moj ljudski i politički cilj barem 20 godina – poručio je hrvatski predsjednik.

Dodao je kako velike stvari u BiH 1995. godine nisu postigli američki, francuski niti britanski bombarderi, već “čizme na terenu i krv hrvatskih vojnika”.

To su strašni argumenti koji se moraju ponavljati kada, kako je istaknuo Milanović, Hrvati iz BiH za sebe traže “običnu milostinju”.

– Toga me je kao hrvatskog predsjednika stid. Tražimo toliko malo da me je stid uopće o tome govoriti i razmišljati. Tražimo poštovanje temeljnih pravila i principa koji su jednom dogovoreni i onda polako, metodom pokušaja i pogrešaka, primjenjivani i aplicirani i danas smo došli do toga da člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda može birati tko hoće. Kakve to veze ima s logikom i s elementarnim ljudskim poštenjem? – kazao je Milanović.

Predsjednik Republike Hrvatske ustvrdio je kako se to ne može nazvati drukčije nego “lopovlukom” i “otimačinom”.

Milanović je ustvrdio kako Republika Hrvatska, kao članica Europske unije i NATO-a, nikada neće podržati mijenjanje temeljnih načela Daytonskog sporazuma.

– Ne samo da nećemo podržati nego ćemo se energično, svim miroljubivim sredstvima, boriti protiv toga. Bosne i Hercegovine bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba nema. To nekima u ovom trenutku nije jasno i svoju pohlepu stavljaju pod veo ciničnih izgovora – poručio je predsjednik Republike Hrvatske.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa