.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila virus Zika globalnom opasnošću

02 Veljača 2016

Opasni Zika virus predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija, javlja BBC News. Stručnjaci iz WHO-a zabrinuti su kako se virus ubrzano širi uz "razarajuće" posljedice te poručuju kako je potrebna hitna reakcija.

 

 

Virus se dovodi u vezu sa zdravstvenim problemima tisuća novorođenčadi rođenih s nerazvijenim mozgom.

Čelnica WHO-a Margaret Chan rekla je novinarima da je potreban međunarodni koordinirani odgovor na tu prijetnju javnom zdravlju, ali da ograničavanja putovanja ili trgovine nisu nužna.

"Izjavljujem da nedavni slučajevi mikrocefalije i druge neurološke abnormalnosti u Latinskoj Americi predstavljaju opasnost za javno zdravlje u cijelom svijetu", kazala je ona, dodajući da je sada prioritet zaštita trudnica i njihovih beba kao i kontrola komaraca koji prenose virus. Ovim upozorenjem, Zika virus je stavljen u istu kategoriju kao i opasnost od širenja ebole.

 

Ne postoji ni cjepivo ni lijek

Zasad ne postoji lijek ili cjepivo protiv Zika virusa, a jedina preventiva je izbjegavanje uboda "Aedes" komaraca koji prenose infekciju.

WHO je već upozorio kako je moguće "eksplozivno širenje" Zika virusa diljem Amerike.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) priopćio je da će nakon ove objave WHO-a biti usmjerena na sredstva na borbu protiv tog virusa.

Od rujna 2015. u Brazilu je registrirano 3.700 slučajeva beba s mikrocefalijom, stanjem povezanim s infekcijom virusom zika zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom. Nagli rast slučajeva mikrocefalije izazvao je veliku zabrinutost u svijetu, a infekcija je već zabilježena u 22 zemlje Sjeverne i Južne Amerike.



Virus stigao i u Europu

Taj je virus, protiv kojega ne postoji lijek niti cjepivo, potvrđen i u dvjema europskim zemljama - Portugalu i Danskoj.

Epidemija virusa zika počela je na Martiniku i u Gvajani krajem prosinca, a radi se o virusu iznimno opasnom za trudnice jer može uzrokovati deformacije ili čak smrt djeteta.

Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka putem uboda tigrastog komarca i može prouzročiti neurološke komplikacije.

Stručnjak WHO-a Marcos Espinal smatra da bi se virusom moglo zaraziti 3 do 4 milijuna ljudi u Sjevernoj i Južnoj Americi, uključujući 1,5 milijun u Brazilu. /index.hr/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa