.

Uhićen Salah Abdeslam, najtraženiji bjegunac povezan s terorističkim napadima u Parizu

19 Ožujak 2016

Najtraženiji bjegunac povezan s terorističkim napadima u Parizu 13. studenoga,Salah Abdeslam, uhićen je u petak nakon oružanog obračuna s policijom u Bruxellesu, potvrdilo je belgijsko savezno tužiteljstvo.

 


Lokalni mediji izvijestili su da je Salah Abdeslam, 26-godišnji Francuz, pritom ranjen.

Televizijske snimke prikazale su naoružane pripadnike snaga sigurnosti kako odvode muškarca s vrećom na glavi iz zgrade u četvrti Molenbeek i odvoze ga.

"Imamo ga", potvrdio je na Twitteru belgijski državni tajnik za azil i migraciju Theo Francken.

Francuski predsjednik Francois Hollande i belgijski premijer Charles Michel otišli su sa summita EU-a koji se održavao u to vrijeme u Bruxellesu kako bi razgovarali o toj operaciji, kazali su dužnosnici.

Nakon uhićenja, koje je proteklo uz pucnjavu, čule su se i dvije eksplozije, no nije poznato jesu li one bile dio operacije ili čišćenja. Mediji su izvijestili da je uhićeno dvoje ljudi, da možda postoji i treći osumnjičenik te da je Abdeslam upucan u nogu.

Istražitelji smatraju da su veći dio planiranja i pripreme terorističkih napada u Parizu u studenome prošle godine kada je ubijeno 130 ljudi izveli mladi francuski i belgijski državljani u Bruxellesu, od kojih su se neki borili za Islamsku državu u Siriji.

Francuski predsjednik Francois Hollande očekuje da Belgija "što prije" Francuskoj izruči Salaha Abdesalama, ključnog osumnjičenika za napade u Parizu, uhićenog u petak u Bruxellesu nakon četiri mjeseca bijega.

"Za Salahom Abdeslamom je izdan europski uhidbeni nalog i ne sumnjam da će francuske pravosudne vlasti vrlo brzo uputiti molbu za izručenjem koju će belgijske vlasti odobriti najbrže što mogu", rekao je Hollande na konferenciji za novinare s belgijskim premijerom Charlesom Michelom u Bruxellesu.

"Normalno je da Abdeslam bude izručen i da francusko pravosuđe vodi njegov slučaj", rekao je belgijski ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon na privatnom kanalu RTL-TVI. On je naglasio da su najteži zločini koji mu se pripisuju počinjeni u Francuskoj. Francuski predsjednik Hollande kao i belgijski premijer Michel su potvrdili uhićenja Salaha Abdeslama i dvojice suradnika. Salah Abdeslam je formalno identificiran.

Francuski predsjednik je naglasio da je puno više osoba nego se početno pretpostavljalo sudjelovalo u napadima u Parizu 13. studenog prošle godine kada je ubijeno 130 ljudi.

Hollande je najavio da će u subotu ujutro u Elizejskoj palači sazvati sastanak francuskog Vijeća sigurnosti i obećao nastavak borbe protiv džihadističkih mreža.

Američki predsjednik Barack Obama je nazvao Hollandea i Michela i čestititao im na akciji. /jutarnji.hr/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa