.

I nakon 20 godina njegov planirani ustroj grada izaziva kontroverze

22 Travanj 2016

Umro je njemački diplomat Hans Koschnick i to točno 20 godina nakon što je kao međunarodni upravitelj u Mostaru nametnuo koncept ustroja šest gradskih općina, čije se posljedice i danas osjećaju u funkcioniranju grada.

 

Kontroverzni ustroj

U 87 godina života stala je jedna zanimljiva politička karijera, a svojim angažmanom u Mostaru Koschnick je postao bitnim dijelom i naše novije povijesti. Ovaj njemački socijaldemokrat političku karijeru je počeo u rodnom Bremenu još 60-ih godina prošlog stoljeća. U dva navrata, 1970. i 1981. godine, biran je za predsjednika Bundesrata, zastupničkog tijela njemačkih saveznih zemalja, da bi kasnije bio izabran i za člana njemačkog parlamenta – Bundestaga.

Izlet u međunarodnu politiku imao je od 1994. do 1996. godine kada je obnašao dužnost međunarodnog upravitelja u Mostaru. Nakon dogovora o prestanku oružanog sukoba između Hrvata i Bošnjaka 1994. godine, uslijedilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, koji je predviđao da se u iduće dvije godine uvede europski administrator nad Mostarom koji bi trebao pronaći rješenje organizacije Grada i započeti obnovu potpuno razrušenog grada. Hans Koschnick imenovan je upraviteljem Mostara. Osim obnove ruševina i infrastrukture u gradu, on je razmatrao i moguća rješenja za novu administrativnu organizaciju Mostara koja bi omogućila postupnu integraciju potpuno podijeljenog grada. Njemački diplomat dobio je prvu postkonfliktnu zadaću u BiH, iako je rat još uvijek trajao. Do studenoga 1995. godine, odnosno do potpisivanja Daytonskog sporazuma, Koschnick je uradio koncept uspostave Mostara kao grada s više općina. Takvo rješenje ugrađeno je i u Aneks sporazuma o oživotvorenju Federacije BiH, čime je to postalo dijelom ukupnog aranžmana Daytonskog sporazuma. Međutim, potezi koje je Koschnick kasnije povlačio konkretizirajući ono što su načelno sve strane prihvatile, najviše su ljutili mostarske Hrvate i političke predstavnike. Kulminacija se dogodila u veljači 1996. godine kada su zbog Koschnickove odluke o teritorijalnom ustrojstvu Mostara, po kojoj bi on imao po tri većinski hrvatske i bošnjačke općine, te jedan “ničiji” distrikt u zapadnom, većinski hrvatskom središtu grada, mostarski Hrvati izišli na ulične prosvjede, a njihovi politički predstavnici najavili prekid suradnje s Koschnickom i njegovim uredom. Za Hrvate je ovakvo rješenje značilo uvođenje sedme, još jedne većinski bošnjačke općine u Mostaru. Pod pritiskom ovog nezadovoljstva Koschnickovo rješenje pretrpjelo je promjene, a on je ubrzo ostavkom okončao svoj dvogodišnji mandat u Mostaru.

Poslijeratni posjeti

Mostaru se nakon toga povremeno vraćao u medijskim istupima, a prilikom obnove Starog mosta Koschnick je poslao emotivnu poruku građanima Mostara.

- Ovaj je most oduvijek bio simbol načina na koji je Europa živjela. Bilo je to mjesto gdje su se sretali Istok i Zapad. Nadam se da on nikada više neće biti razoren i da djeca ove zemlje sada dobivaju novu šansu za budućnost, poručio je tada Koschnick.

Izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa