.

Otvorena birališta u Srbiji, predviđa se pobjeda Vučića

24 Travanj 2016

U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena birališta za izvanredne parlamentarne izbore, druge u posljednje dvije godine, na kojima je za 250 zastupničkih mandata u utrci 20 stranaka, koalicija, političkih skupina i udruga s ukupno 3270 kandidata.

Sve predizborne ankete ukazuju na pobjedu koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom premijera Aleksandra Vučića. Istodobno s izvanrednim izborima bit će održani i pokrajinski izbori za 120 zastupnika Skupštine Vojvodine, te lokalni izbori za vijećnike općina i gradova na kojima pravo glasa ima oko 1.730.000 građana Vojvodine.

Republičko izborno povjerenstvo (RIK) u petak je utvrdilo za parlamentarne izbore konačan popis po kojemu pravo glasa ima 6.739.441 birač, a prema ranijem priopćenju RIK je naložio tiskanje 6.771.497 glasačkih listića. Očekuje se da će izlaznost biti veća od 50 posto, po nekim predviđanjima čak do 62 posto.

Prema posljednjim anketama skoro trećina građana - oko 26 posto, još nije sigurna hoće li izaći na izbore. 84 posto birača je opredijeljeno, dok 16 posto još ne zna za koga će glasati. Kampanja nije utjecala na promjenu mišljenja 76,8 posto ispitanika, a promjenu opcije i političkog opredjeljenja priznalo je svega šest posto birača.

Biračka mjesta zatvaraju se u 20 sati, preliminarni službeni rezultati očekuju se do kraja večeri, a krajnji rok za službene rezultate izbora je 28. travnja u 20 sati. Vrijeme za raspodjelu zastupničkih mandata predviđeno je do 8. svibnja, dok bi se prva sjednica novog saziva parlamenta trebala održati najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Zakonski rok za formiranje nove vlade je 90 dana od konstituiranja parlamenta.

Izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji drugi su nakon dvije godine kad je, također nakon izvanrednih izbora, formirana sadašnja vlada koju predvodi koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) premijera Aleksandra Vučića.

Rezultati anketa predviđaju kako će izborni prag prijeći i socijalisti (SPS) vicepremijera i šefa diplomacije Ivice Dačića, ali i radikali ultarnacionalista Vojislava Šešelja, čiji je rejting znatno porastao nakon prošlomjesečne oslobađajuće presude pred sudom za ratne zločine u Haagu.

Iznad izbornog praga bit će, po anketama, i desničarsko-konzervativna koalicija Srpske demokratste stranke i pokreta Dveri, a s par postotaka iznad granice za ulazak u parlament je i opoziciona Demokratska stranka (DS) s kojom je u koaliciji i stranka vojvođanskih Hrvata (DSHV), te trojna koalicija SDS-LSV-LDP Borisa Tadića, Nenada Čanka i Čedomira Jovanovića.

Pokret "Dosta je bilo" (DJB) nekadašnjeg Vučićevog ministra gospodarstva Saše Radulovića mogao bi biti izborno iznenađenje, budući da mu pojedine ankete previđaju ulazak u parlament s 5,1 do 5,5 posto glasova, dok je najmlađa politička grupacija - Ljevica Srbije, predvođena donedavnim zastupnikom DS-a Borkom Stefanovićem uspjela animirati manje od tri posto birača.

Očekuje se kako će na birališta izaći između 3,5 i četiri milijuna građana pa je za jedan od 250 mandata u Skupštini Srbije strankama i koalicijama potrebno od 14.000 do 16.000 glasova.

Za nadgledanje izbora akreditirano je 1687 domaćih i 196 inozemnih promatrača koje će, uz OESS, imat će i veleposlanstva Francuske, Rumunjske, Italije, Njemačke, Turske, Slovačke, Velike Britanije, Bugarske, Belgije, Austrije, Norveške, Ukrajine, SAD, Kanade, Australije, Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Središnje izborne komisije Ruske Federacije, BiH i Slovenije. /vecernji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa