.

Predstavljena nova novčanica od 50 eura

05 Srpanj 2016

Nova novčanica, s portretom boginje Europe, lika iz grčke mitologije, ima poboljšane sigurnosne karakteristike i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svjetlu, a bit će puštena u opticaj u travnju 2017. godine Europska centralna banka predstavila je danas novu novčanicu od 50 eura, koja bi trebala zamijeniti najčešće krivotvorenu banknotu i potvrditi ECB-ovu posvećenost korištenju gotovine.

Nova novčanica, s portretom boginje Europe, lika iz grčke mitologije, ima poboljšane sigurnosne karakteristike i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svjetlu, a bit će puštena u opticaj u travnju 2017. godine.

Svaka novčanica će imati životni vijek od četiri godine i njena izrada će iznositi između šest i deset eurocenti. Korištenje apoena od 50 eura se učetvorostručilo u proteklih 15 godina, pri čemu je trenutno u opticaju više od 8,5 milijardi tih novčanica, što ukazuje na stabilan rast korištenja gotovine u zemljama kao što su Njemačka i Austrija, gdje su mnogi potrošači sumnjivi prema elektronskom načinu plaćanja koje vlasti mogu pratiti, prenosi Klix.

Prosječan Nijemac će, u bilo kojem trenutku, imati oko 100 eura u novčaniku, a oko 80 posto Nijemaca i Austrijanaca još uvijek obavlja kupovinu plaćanjem u gotovini, prema procjenama njemačke centralne banke.

Taj postotak u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) se kreće ispod 40 posto, a u Švedskoj oko 20 posto.

/vecernji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa